Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson, Rasmus Ling, sätter press på S efter M:s krav att regeringen agerar för tolkar som bistått den svenska styrkan i Afghanistan. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

MP backar M:s krav att agera för tolkarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver även Miljöpartiet att regeringen agerar för att ge skydd åt de tolkar som bistått den svenska styrkan i Afghanistan, rapporterar Expressen.

– Jag förutsätter att regeringen vänder på alla stenar, säger partiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling till tidningen.

Redan i måndags krävde Moderaterna att tolkar och lokalanställda som hjälpt den svenska styrkan i Afghanistan ska kunna få skydd i Sverige.

Miljöpartiet anser att oppositionspartiets krav är fullt rimligt och passar därför bollen vidare till Socialdemokraterna.

– Sverige har en moralisk skyldighet att lösa det här – att erbjuda skydd till de personer som hjälpt det svenska försvaret på plats, säger Rasmus Ling.

Regeringen följer utvecklingen i Afghanistan och håller via ”berörda myndigheter” ett extra öga på ”särskilt utsatta grupper” med kopplingar till den svenska Afghanistanstyrkan, uppger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i en skriftlig kommentar till Expressen.

Även Centerpartiet vill att man ska agera för tolkarna och andra lokalanställda, som man menar nu har en direkt hotbild mot sig på grund av att de hjälpt den svenska styrkan.

”Det är för oss fullkomligt självklart att Sverige som land ska agera och ta vårt humanitära ansvar. Situationen är extremt allvarlig och akut. Det handlar om att rädda människoliv och att skydda de som deltagit sida vid sida med våra svenska soldater och gjort stora insatser”, skriver C-ledaren Annie Lööf på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet