Åsa Romson och Miljöpartiet anser att statliga Vattenfalls agerande inte går ihop med EU:s klimatmål. Foto: TT

MP KU-anmäler regeringen för Vattenfalls kolgruvor

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet har anmält den borgerliga regeringen till Konstitutionsutskottet (KU) för brott mot EU:s klimatmål.

Det hela handlar om det statligt ägda energijätten Vattenfall. Bolaget är just nu inblandat i ett projekt om att öppna tre nya brunkolsgruvor i Tyskland. Sedan Tyskland valde att avveckla sin kärnkraft har landet utökat sitt beroende av brunkol som energikälla. Tanken är att de nya gruvorna ska tillhandahålla kol så att de räcker fram till minst år 2050.

Går i strid med klimatmål

Mot detta står klimatmål fastställda av EU, som innebär att EU-länderna ska minska sina koldioxidutsläpp med minst 80 procent fram till just år 2050. Den planerade, storskaliga förbränningen av brunkol som energikälla skulle generera stora mängder koldioxid, vilket Miljöpartiet anser går rätt emot EU-målen.

– Det blir alltmer uppenbart att regeringen avstått från att sköta sitt energibolag så att det går i linje med de klimatpolitiska förutsättningar som man har sagt att man har, säger MP-språkröret Åsa Romson till DN.

Tre ministrar pekas ut

Miljöpartiet vill nu därför att KU utreder huruvida statsminister Fredrik Reinfeldt (M), energiminister Ann-Karin Hatt (C) och finansmarknadsminister Peter Norman (M) har brustit i hanteringen av Vattenfalls affärer i Tyskland.

Vattenfalls förehavanden togs även upp i onsdagens partiledardebatt i Sveriges Radio. Åsa Romson gick där hårt åt regeringen, och anklagade alliansen för att hyckla om sitt engagemang i klimatfrågan. Statsminister Fredrik Reinfeldt kontrade med att regeringen menar allvar med sina satsningar på förnybara energikällor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.