Riksdagsledamoten Annika Lillemets vill ha totalstopp för vapenexport till diktaturer. Till vänster Saabs granatgevär Carl Gustaf. Foto: TT

MP-ledamöter kräver totalstopp för vapenexport till diktaturer

Uppdaterad
Publicerad

Flera MP-ledamöter vill att partiet lämnar regeringen om man inte får igenom ett totalstopp för vapenexport till diktaturer. Annika Lillemets hävdar att det strider mot Miljöpartiets grundvärderingar.

– Vi ska inte gå över lik för att prioritera vinster till krigsindustrin, säger hon till Sveriges Radio Ekot.

Förhandlingarna om ett nytt lagförslag för vapenexport pågår och regeringen väntas presentera det, baserat på den så kallade Kex-utredningen, innan sommaren.

Majoriteten av riksdagspartierna vill ha ett demokratikriterium, bland andra Miljöpartiet. Men en del av partiets riksdagsledamöter, som Sveriges Radio Ekot har talat med, vill gå ett steg längre och kräver nu totalstopp för vapenexport till diktaturer – utan möjlighet till undantag.

LÄS MER: Ny strid inom Miljöpartiet kan orsaka regeringskris

Går emot grundvärderingar

Riksdagsledamoten Annika Lillemets menar att vapenexport till diktaturer går emot partiets grundvärderingar. Hon tycker att partiet ska lämna regeringen om man inte får igenom stoppet.

– Det strider mot grön politik, det strider mot våra grundvärderingar om solidaritet med människor, säger hon till Sveriges Radio Ekot.

Hon får medhåll av kollegan Carl Schlyter, som anser att partiet bara ska acceptera en proposition med ett totalstopp. Inför Miljöpartiets kongress i slutet av maj har han skrivit en motion om ett entydigt vapenexportförbud till diktaturer.

– Jag vill ju att kongressen på förhand ska säga att förslaget måste innehålla det. Annars kan vi inte försvara vår regeringsmedverkan, säger han.

LÄS MER: Vapenexportutredningen får kritik

”Måste finnas en gräns”

Miljöpartiets ordförande i Jönköping, Erik Hugander, anser att partiet bör lämna regeringen om man inte får gehör för ett totalförbud.

– Ja, någonstans måste det finnas en gräns för vad man ställer upp på. Jag är mycket medveten om att politik handlar om att ge och ta och kompromisser. Men i vissa frågor är det ganska svart eller vitt, säger han.

LÄS MER: Skärpt lag mot vapenexport dröjer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.