Kultur-, demokrati- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) har placeringar i fonder med innehav i olja och flygplatser. Foto: Pontus Lundahl/TT/Jonas Ekströmer/TT

MP-ministrar placerar i kol- och oljefonder

Uppdaterad
Publicerad

En kartläggning av de rödgröna ministrarnas finansiella innehav, gjord av Dagens industri, visar att de miljöpartistiska ministrarna Amanda Lind och Per Bolund placerat i fonder med innehav i bland annat kärnkraft, kolkraft och flygplatser.

När tidningen frågar ministrarna om innehaven säger de båda att de inte kände till innehållet, och att de kommer flytta pengarna ur fonderna. Lind säger att det rör sig om en gåva till hennes barn, och Bolund att det är en gammal investering.

Vad gäller storleken på ministrarnas investeringar toppas listan av utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S), med 5,6 miljoner kronor i fonder. Det största enskilda innehavet har hon i SEB:s Sverige indexfond – 2,2 miljoner kronor.

Därefter kommer EU-minister Hans Dahlgren (S), 3,5 miljoner kronor, och statsminister Stefan Löfven (S), 1,4 miljoner kronor. Även de placerar uteslutande i fonder.

Fakta: Ministrarnas placeringar

Följande ministrar har de största innehaven:

• Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister: 5,6 miljoner kronor

• Hans Dahlgren (S), EU-minister: 3,5 miljoner kronor

• Stefan Löfven (S), statsminister: 1,4 miljoner kronor

• Ann Linde (S), utrikesminister: 1,1 miljoner kronor

Följande ministrar har minst innehav:

• Ibrahim Baylan (S), näringsminister: 0 kronor

• Eva Nordmark (S), arbetsmarknadsminister: 0 kronor

• Magdalena Andersson (S), finansminister: 0 kronor

• Isabella Lövin (MP), miljö- och klimatminister: 4 025 kronor

Källa: Dagens industri

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.