Jonas Sjöstedt (V) är kritisk till EU-uppgörelsen om coronapaketet och långtidsbudgeten. Bilden visar Jonas Sjöstedt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Jonas Sjöstedt (V): ”Kommer att KU-anmäla regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

EU-ländernas ledare har enats om coronapaketet och långtidsbudgeten. Jonas Sjöstedt (V) är starkt kritisk och Vänsterpartiet har nu beslutat att KU-anmäla regeringen.

Efter långdragna förhandlingar enades EU-ledarna tidigt i morse om ett coronastöd på totalt 750 miljarder euro, med en bidragsdel på 390 miljarder, och att långtidsbudgeten för 2021-2027 blir 1 074 miljarder euro.

Jonas Sjöstedt (V) är starkt kritisk till uppgörelsen, bland annat mot att Sveriges årliga avgift till EU ökar med cirka sex miljarder kronor, till totalt 45 miljarder om året.

– Det blev kostsamt för Sverige, skriver Jonas Sjöstedt på Twitter.

– I slutet på mötet vattnades viktiga formuleringar om klimat och rättsstatens principer ut, mycket illa, fortsätter han.

V KU-anmäler regeringen

Vänsterpartiet har nu beslutat att KU-anmäla regeringen, säger Jonas Sjöstedt till TT.

– Särskilt allvarligt är att EU-nämnden inte fick utskickat den nya försvagade texten om respekt för rättstaten som villkor för stöd, regeringen sa ja till texten trots att den frågan lyfts gång på gång i nämnden, skriver Jonas Sjöstedt på Twitter.

I en intervju med TT säger Jonas Sjöstedt att partiet vill ha en möjlighet att dra in EU-stödet till länder ifall demokratin inte skyddas.

– Det är en väldigt dålig demokratisk utveckling i framför allt Ungern, men också Polen. Vi vill ha möjlighet att dra in stödet från EU ifall inte demokratin skyddas, säger han till TT.

Exempelvis kan det röra frågor om yttrandefrihet.

-  Då ville vi kunna hålla in EU-pengar, det har det varit en stor konflikt om det under hela toppmötet. Precis på slutet så försämrades de här möjligheterna att hålla in pengarna, texterna försvagades. Vi hade velat se den text som faktiskt antogs, säger Jonas Sjöstedt till TT.

Även EU-parlamentarikern Jessica Stegrud (SD) är kritisk till uppgörelsen.

– Paketet räddar kortsiktigt Euro-zonen, flyttar mer makt till Bryssel, skuldsätter svenska skattebetalare och gör inte ett skit för konkurrenskraft el långsiktig tillväxt. Grattis, skriver hon på Twitter.

Ulf Kristersson kritisk

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver på Facebook att Moderaterna under måndagskvällen inte gett mandat till regeringen i delarna som gäller nya skatter och nivån på eu-bidrag. De kommer dock inte försöka blockera EU-överenskommelsen.

– Förvisso ligger de skarpa besluten om EU-skatter några år i framtiden, och de kräver enhällighet för att införas. När frågorna om några år kommer tillbaka i skarpt läge måste Sverige ha en regering som entydigt säger nej till beskattningsrätt för EU, skriver Kristersson och fortsätter:

– Av dessa skäl gav inte heller Moderaterna i EU-nämnden igår kväll vårt mandat till regeringen i de två delar som gäller nya skatter och själva nivån på EU-bidrag. Det är Stefan Löfven som har förhandlat för Sveriges räkning, och det är han som bär ansvaret för resultatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.