Gustav Frisolin och Ebba Busch Thor möttes i en debatt om landsbygden under torsdagen. Foto: SVT

MP och KD delvis överens om klimatpolitik på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Det var mycket heta känslor när partiledarna Gustav Fridolin (MP) och Ebba Busch Thor (KD) möttes i en debatt om landsbygden i Agenda. Men trots att metoderna skiljer sig talade de om liknande mål.

Många tycker att landsbygdsfrågor hamnat lite i skymundan inför höstens val. Ebba Busch Thor tror att ett Stockholmsperspektiv ligger bakom, medan Gustav Fridolin menar att en ovilja att prata klimat har lett till att landsbygden glömts bort.

– Man kan inte prata om den här sommaren på landsbygden utan att prata om klimat, säger Fridolin i Agenda.

Val 2018 – Klimat

Hjälp svenska bönder

Både Fridolin och Busch Thor menar att de vill få svenska skolor och sjukhus att köpa svensk kött, för att hjälpa svenska bönder.

– Vi ska ställa samma krav på utländskt kött som svenskt. Men vi ska inte ha en skatt på kött, sa Busch Thor.

– Vi tycker att man ska sätta en särskild skatt på kött från utländskt jordbruk som överanvänt antibiotika, för att ge svenska bönder möjlighet att konkurera, menade Fridolin.

Busch Thor menar att hon är öppen för en utredning om att titta på beskattning av överanvändning av biotika.

Bilen på landsbygden

Både MP och KD tycks vara överens om att minska fossila bränslen, men nog hettade det till när frågan om bilar på landsbygden debatterades.

– Landsbygdsbefolkningen behöver ställa om sitt bilåkande, inte begränsa det. Man måste kunna ta bilen in till stan. Ni straffar de som vill bo ute i det gröna, sa Busch Thor.

– Bilen behövs. Vi vill att man ska kunna ha en glesbygdsbonus för att köpa miljöbil. Men vi kan inte fortsätta köra bil inne i stadskärnorna på samma sätt som förr, sa Fridolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Klimat

Mer i ämnet