Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
MP och KD i debatt om utvecklingstid

MP och KD i debatt om utvecklingstid

Uppdaterad
Publicerad
Miljöpartiet vill göra det möjligt för den som har arbete att plugga eller starta eget med ersättning motsvarande a-kassa. Så kallad utvecklingstid har varit en hjärtefråga för miljöpartiet och finns med i den budget som presenteras på onsdag.

Åtgärden kommer att kosta statskassan cirka 1 miljard kronor framtill 2022, och regeringens förhoppning är att fler ska lämna jobb där de inte trivs, vilket miljöpartiet tror ska minska bland annat sjukskrivningar och leda till mer arbetskraft inom bristyrken. Men det är inte bara den politiska oppositionen som är kritisk, även LO är skeptiska och skulle hellre sett en satsning på arbetsmarknadsutbildning för den som är arbetslös.

– ”En märklig rent av felaktig satsning” säger Therese Guovelin, förste vice ordförande LO i Aktuellt.  

I Aktuellt debatterar Per Bolund (MP) med Ebba Bush Thor (KD) som menar att förslaget är en felsatsning som inte kommer att få någon större genomslagskraft. 

– “Vi har en situation i Sverige där äldreomsorg, sjukvård och polis befinner sig i fullkomligkris, att lägga pengar på att människor ska gå från jobbet och tänka på något annat är fel prioritering” Säger Ebba Bush Thor i Aktuellts debatt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer