Här berättar den numera politiska vilden Stefan Nilsson om att han fick lämna Miljöpartiet trots att han inte fick konkreta uppgifter om vad han anklagades för. Foto: TT/SVT

MP-politiker tvingades lämna efter anklagelser: ”Känner mig rättslös”

Publicerad

I samband med höstens många metoo-upprop anklagades riksdagsledamoten Stefan Nilsson anonymt för ovälkomna närmanden och gränsöverskridande beteende. Nu berättar han för SVT Nyheter att han inte fick konkreta uppgifter om vad han anklagades för när han tvingades lämna sina uppdrag för Miljöpartiet.
– Jag känner mig rättslös, säger Stefan Nilsson.

Stefan Nilsson sitter i riksdagen och var tidigare en av partiets främsta företrädare i Stockholm. När han i november förra året tvingades lämna alla sina politiska uppdrag, ska han inte ha fått veta vad han anklagades för mer än att händelserna ska ha utspelat sig på Stockholmsavdelningen för flera år sedan.

– Det de sa var svepande anklagelser. Inga personer, inga händelser och ingen tidpunkt, säger han.

Under mötet ska Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind ha sagt att han hade uppträtt gränslöst och att det saknades förtroende för honom i partiet.

– Budskapet var att jag skulle avsäga mig min plats i riksdagen för att undvika ett mediedrev, säger Stefan Nilsson.

”Finns vittnesmål”

I höstas berättadeAmanda Lind i en intervju med SVT Nyheter att det fanns ett antal vittnesmål av personer som ”känt olust” i Stefan Nilssons närvaro.

– Det finns uppgifter om gränsöverskridande beteende och också om en kränkning som ska ha ägt rum, sa hon då.

Stefan Nilsson tvingades lämna Miljöpartiet och är nu en så kallad politisk vilde i riksdagen.

Uppfattas som påflugen

SVT Nyheter har pratat med ett 15-tal centralt placerade miljöpartister i Stockholm, där det länge rått stora motsättningar mellan olika falanger. Av samtalen framkommer att det finns de som känt sig obekväma i Stefan Nilssons sällskap. Flera har uppfattat honom som påflugen och att han inte har känt av andras önskemål om en personlig sfär.

Det framkommer också att det finns de som ogillar Stefan Nilsson av andra skäl, som ser honom som en intern rival med starkt stöd i en annan falang i Stockholmsavdelningen.

Ville inte berätta

Under mötet med Amanda Lind försökte Stefan Nilsson få reda på vad den påstådda kränkningen skulle ha bestått av.

– De sa bara: ”Nej den personen vill vara hemlig så det kommer vi inte att berätta”, säger han.

Han fick dock veta att partisekreteraren inte fäste någon vikt vid de uppgifter som rapporterats om i medier där han skulle ha uppträtt olämpligt mot en bebis.

Fick inte veta

Miljöpartisten Jan Lindholm, riksdagsledamot från Dalarna, var med på mötet och berättar att han också frågade om fler detaljer kring anklagelserna, utan att få svar.

– Min första känsla har varit att vi har levt i ett rättssamhälle där man i normala fall får möjlighet att bemöta en anklagelse. Här fick man inte ens veta vad man var anklagad för, säger han till SVT Nyheter.

Partisekreterare Amanda Lind skriver i ett sms till SVT att Stefan Nilsson har fått veta vilka händelser som ligger honom till last ”så långt det varit möjligt med hänsyn till utsatta personer”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet