MP pressas i migrationsfrågan – kan lämna regeringen

Publicerad
Analys ·

Miljöpartiet pressas hårt i migrationsfrågan just nu. Konsekvensen kan bli att partiet lämnar regeringen, erfar SVT. Huvudorsaken är det förslag till ny migrationspolitik som nu förhandlas fram mellan flera riksdagspartier.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

När den parlamentariska migrationskommittén inledde sitt arbete med att ta fram en ny migrationspolitik uppträdde de fyra januaripartierna som ett samlat alternativ.

Men den senaste tiden har allt förändrats. Centerpartiet och Liberalerna har krävt en uppgörelse med Moderaterna, som vägrar att förhandla med Miljöpartiet. När frågan nu slutförhandlas mellan partierna sitter alltså inte Miljöpartiet med på de avgörande mötena. Socialdemokraterna förhandlar i stället med de fyra borgerliga partierna och hoppas att sedan kunna få Miljöpartiet att acceptera en sådan uppgörelse.

Ilskan är stor

Inte oväntat har Miljöpartiet reagerat starkt på detta. Ilskan är stor gentemot Socialdemokraterna som anklagas för att ha gått bakom ryggen på miljöpartisterna.

Å andra sidan saknas en majoritet i riksdagen för Miljöpartiets migrationspolitik. Allt har förändrats sedan Centerpartiet och Liberalerna bytt fot och krävt en uppgörelse där också Moderaterna ingår. Därmed kan inte Socialdemokraterna bygga en majoritet åt vänster i riksdagen. Ska migrationsförhandlingarna kunna föras i mål måste det alltså ske med de borgerliga partierna, är Socialdemokraternas slutsats.

Hamnat i kylan

Konsekvenserna har alltså blivit att Miljöpartiet hamnat i ute i kylan och att förhandlingarna om migrationspolitiken nu handlar om sakförslag som Miljöpartiet är starka motståndare till. Det handlar bland annat om det kontroversiella riktmärket, ett slags volymmål för hur många asylsökande Sverige ska ta emot.

Ett annat förslag är att preskriptionstiden ska fördubblas till åtta år för den som fått avslag på sin asylansökan. En tredje fråga där en majoritet nu tycks vara på väg att växa fram är skärpta försörjningskrav vid anhöriginvandring. Allt detta är förslag som Miljöpartiet i olika sammanhang tagit tydligt avstånd ifrån. 

Kan lämna regeringen

Idag uppger källor inom partiet för SVT att om detta blir resultatet av förhandlingarna om migrationspolitiken överväger Miljöpartiet att lämna regeringen. Det finns också en ilska inom partiet över att Socialdemokraterna upplevs ha agerat för att hålla Miljöpartiet utanför de avgörande förhandlingarna.

Miljöpartiet är utan tvekan under hård press just nu. Att Socialdemokraterna separatförhandlar med de borgerliga partierna i migrationsfrågan kan också tolkas som att partiet vill markera gentemot Miljöpartiet. 

Men det finns fler frågor som på kort tid skapat stora problem i regeringssamarbetet. Nyligen kom Mark- och Miljööverdomstolen med sitt yttrande om Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. Yttrandet visar att regeringen har små möjligheter att stoppa utbyggnaden, vilket Miljöpartiet allra helst vill.

Arlanda en tvistefråga

En annan tvistefråga är utbyggnaden av Arlanda där Miljöpartiet hävdat att det funnits en överenskommelse med Socialdemokraterna om att stoppa utbyggnaden. Detta har dock dementerats av Socialdemokraterna.

Sannolikt har turerna i migrationsförhandlingarna blivit droppen som fått bägaren att rinna över för Miljöpartiet. I helgen har partiledningen suttit i krismöte för att diskutera den uppkomna situationen. Ett av de alternativ som diskuterats är att lämna regeringen om partiet inte kan acceptera en uppgörelse om migrationspolitiken. Men att lämna regeringen är inte givet.

I andra vågskålen finns naturligtvis det inflytande som det innebär att sitta i en regering. Det handlar inte minst om möjligheten att driva klimatpolitiken framåt, vilket ju är Miljöpartiets viktigaste profilfråga.

Extraval

Skulle partiet spräcka regeringen kan det också utlösa en regeringskris, vilket i sin tur kan leda till ett extraval. För ett parti som ligger under riksdagsspärren i opinionsundersökningarna kan det vara en farlig väg.

Allt detta måste Miljöpartiet i slutändan väga mot uppgörelsen om migrationspolitiken. Men där är vi alltså ännu inte och signalerna från Miljöpartiet om att sätta hårt mot hårt kan också vara ett sätt att försöka sätta press på Socialdemokraterna. Oavsett vad tycks samarbetsklimatet i regeringen nu vara nära fryspunkten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.