Annika Hirvonen Falk, migrationspolitisk talesperson. Foto: Emil Persson

MP: Sverige måste agera efter branden på Lesbos

Uppdaterad
Publicerad

Sverige borde ta emot flyktingar som drabbats av branden i flyktinglägret Moria på Lesbos, enligt Annika Hirvonen (MP).

– Vi måste agera så fort vi bara kan, säger hon i SVT Morgonstudion.

Tusentals personer står utan hem efter branden i flyktingläget Moria på Lesbos.

Tyskland har sagt att landet ska ta emot uppemot 1 500 barn från lägret, och samtidigt uppmanat övriga EU-länder att också ta emot.

Sverige har ännu inte svarat på uppmaningen. Beslutet ligger inte hos regeringen, utan hos Migrationsverket, hälsar justitiedepartementet till SVT Nyheter.

Mp: Måste vara solidariska

Enligt Annika Hirvonen, Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson, borde Migrationsverket skynda på processen.

– Sverige bör nu vända på alla stenar för att hjälpa de människor som under lång tid levt under fruktansvärda förhållanden i lägret och som nu mist sin enda trygghet, säger hon i SVT Morgonstudion.

Ett sätt, enligt Annika Hirvonen, är att låta drabbade flyktingar med anhöriga i Sverige komma hit. Hur många det kan röra sig om är i nuläget oklart.

– Här måste hela EU vara solidariska och hjälpa till. Vi kan, som jag förstår, väldigt snabbt till exempel ta emot personer med anhöriga i Sverige, säger hon.

SVT Nyheter har sökt Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.