Sofie Kilander har arbetat som volontär på ön sedan 2017. Lägret Moria har tidigare blivit omskrivet på grund av de dåliga levnadsförhållandena där. Foto: Privat/TT

Volontär: De får varken återvända eller ta sig in till stan

Publicerad

Tusentals personer har ingenstans att ta vägen sedan flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brunnit ned.
– Just nu sitter folk vid en väg och kan varken komma tillbaka till lägret eller ta sig in till stan, säger Sofie Kilander som arbetar som volontär på ön.

Oroligheterna i flyktinglägret Moria började redan igår kväll, säger Sofie Kilander som har arbetat som ideell volontär på ön i perioder sedan 2017 och befinner sig på Lesbos just nu. Under natten och morgonen ska Moria ha blivit så skadat i flera bränder att de omkring 12 000 människorna som befann sig i lägret eller i närheten av det inte kan återvända.

Bränderna tros ha brutit ut i samband med upplopp som i sin tur uppstod efter att omkring 30 personer testats positivt för coronaviruset och skulle isoleras.

– Under natten så har det börjat brinna på flera olika ställen runt om på lägret. Strategiska ställen skulle jag säga, på MFS-kliniken, asylkontoret och på platsen där de har en typ av karantän för dem som eventuellt är smittade av corona, säger Sofie Kilander.

Stoppades med tårgas

I går lämnade de boende lägret till fots, men blev stoppade av polisen med tårgas.

– De måste fly för att det brinner där de bor, samtidigt får de inte lämna för att polisen är rädd att de har corona och vill inte att de ska ta sig in till stan.

Volontärer ska nu försöka hitta dem som fått lämna lägret och dela ut vatten och mat.

– Just nu sitter folk vid en väg och kan inte komma tillbaka till lägret eller ta sig in till stan, säger Sofie Kilander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.