MP tappade 3.000 medlemmar under 2016

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet tappade drygt 3 000 medlemmar förra året. Sedan 2014 har partiet tappat drygt 6 500 eller 32 procent.

– Vi vet att det delvis är kopplat till svåra beslut men vi har en långsiktig uppåtgående trend, säger partisekreteraren Amanda Lind.

Medlemsantal brukar fluktuera i partierna. Högst brukar de vara inför ett val, och MP hade rekordsiffror 2014 med över 20.000 medlemmar. Men tappet sedan dess ned till dagens 13 689 medlemmar är inte bara naturliga fluktuationer, medger Amanda Lind.

MP-krisen

– Dels är det en naturlig variation, dels är det de som aktivt valt att lämna partiet kopplat till olika svåra beslut under förra året, säger Amanda Lind.

Det har framför allt varit beslutet om migrationsöverenskommelsen och skärpningen av flyktingpolitiken och beslutet kring Vattenfalls brunkolsgruvor som har varit svårsmält för medlemmarna. Men även krisen kring Mehmet Kaplans avgång och partiledningens hantering av den, vilket ledde till att även språkröret Åsa Romson avgick.

– Jag tror att det har varit en kombination av olika saker, men man ska ändå komma ihåg att det här är historiskt en av våra bästa medlemssiffror någonsin, säger Lind och syftar på de drygt 13 000 som är kvar i partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet