Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Jomshofs (SD) försvar och den skarpa kritiken i Sverige möts. Foto: SVT/Sverige möts

MP-toppens kritik mot Jomshofs (SD) tweet: “Rasistisk konspirationsteoretisk retorik”

Publicerad

SD-toppen Richard Jomshof hävdar i en tweet att svenskarna håller på att bli en minoritet i Sverige. I SVT:s direktsända Sverige möts kritiseras han hårt för att sprida konspirationsteorier bland annat av polisen Martin Marmgren (MP). 
– Det är retorik som utmålar alla med utländsk bakgrund som ett hot mot vårt samhälle.

På tisdagskvällen publicerade Richard Jomshof (SD), som är ordförande i justitieutskottet, ett inlägg på Twitter:

“Gängkriminaliteten och den organiserade brottsligheten är till stor del ett importerat problem. Svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land. Det pågår en islamisering. Det är inga konspirationsteorier utan fakta.”

Tweeten har väckt starka reaktioner, bland annat från riksdagsledamot Ardalan Shekarabi (S).

– Den konflikt vi har på det här området, det är mellan laglydiga medborgare och gängkriminella. Inte mellan folk som har svenska rötter och de som har rötter i andra länder, säger han i Sverige möts.

Forskaren: “Folkutbyte” är en konspiration

Att svenska befolkningen byts ut mot muslimer är en känd konspirationsteori enligt forskaren Christer Mattsson, docent i pedagogik vid Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet.

– Människor har inte kommit hit för att byta ut svenskar mot icke-svenskar. De har kommit hit för att världen är väldigt ojämlik. Människor söker sig hit för att få bättre livsvillkor och vi har haft en migrationspolitik som har tillåtit detta, säger Christer Mattson till Göteborgs-Posten.

Åkesson: Ren matematik

Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) kommenterar sin partikollegas tweet såhär:

– Det är uppenbart att vi har en demografisk förändring i det svenska samhället som har gått väldigt snabbt. För mig är det ren matematik. Sen kan man tycka att det är bra eller dåligt. Vi tycker att det riskerar att få allvarliga konsekvenser för samhället, säger han till SVT Nyheter.

Se debatten i Sverige möts på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.