Trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP) Foto: SVT

MP-ursäkt efter ”offert” från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden i riksdagens trafikutskott Karin Svensson Smith (MP) ber om ursäkt för att hon vilselett allmänheten genom att påstå att det kommit en offert från Kina med erbjudande om att bygga ny höghastighetsjärnväg i Sverige.         

Att ha fått en offert eller att inte ha fått en offert. Det är frågan som väcker känslor i riksdagens trafikutskott.

– Ordet offert är fel, jag ångrar att jag använde det ordet. Däremot finns det en intresseanmälan med kostnadsförslag och genomförandeplan, säger Karin Svensson Smith (MP), ordförande för riksdagens trafikutskott, till TT.

”Utomordentligt oprofessionellt”

För en månad sedan berättade hon om ett kinesiskt företags planer på att bygga svensk järnväg på kort tid. Företaget skulle ha lämnat en offert som låg på 25 miljarder kronor lägre än Trafikverkets beräkningar för att bygga höghastighetsbanor i Sverige.

Men nu backar Svensson Smith delvis från uppgifterna, och säger att det är oklart vem denna intresseanmälan riktat sig till.

– Det är utomordentligt oprofessionellt beteende av trafikutskottets ordförande, som allvarligt skadar förtroendet för riksdagens arbete, säger Anders Åkesson (C), ledamot i trafikutskottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer