– De unga måste uppleva att Miljöpartiet inte släpper klimatfrågan när det gäller, säger Karin Svensson Smith (MP) till TT, och argumenterar för ett fördubblande av flygskatten. Foto: TT

MP-utskott vill fördubbla flygskatt

Publicerad

Grön ungdoms förslag om att fördubbla flygskatten kan vinna över partiledningens linje på partiets kongress.

Det utskott som arbetar med den del av valmanifestet där flygskatten finns med ställde sig på förmiddagen bakom Grön ungdoms förslag och vill att det ska bli hela kongressens beslut. Partistyrelsens linje har varit ett nej, med hänvisning till att flygskatten infördes så sent som den 1 april i år och att det är för tidigt att redan driva på för ytterligare höjningar.

Karin Svensson Smith (MP), trafikpolitisk talesperson, anser att det är en för defensiv hållning. Hon menar att flygskatten är en symbolisk fråga som visar unga väljare att man menar allvar om miljö och klimat.

– De måste uppleva att Miljöpartiet inte släpper klimatfrågan när det gäller, säger Svensson Smith.

Redovisad hållbarhetstid på produkter

Kongressen i Västerås debatterar och beslutar vad som ska stå i MP:s valmanifest Där finns också ett vallöfte om att företag som tillverkar till exempel hemelektronik och möbler ska tvingas redovisa hur länge sakerna förväntas hålla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.