Karin Svensson-Smith (MP), ordförande i trafikutskottet. Foto: SVT

MP-topp: Stockholms politiker bestämmer om förbifarten

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de borgerliga riksdagspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna vill få igång bygget av Förbifart Stockholm igen vidhåller Miljöpartiet att bygget ligger på is till 1 maj. Det framkom av debatten i Agenda.

Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, sade att regeringssamarbetet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet bygger på överenskommelsen att det ska finnas ett rådrum om bygget av Förbifart Stockholm fram till 1 maj 2015.

– Att S och MP har olika uppfattning är ingen hemlighet, sade hon, men vårt samarbete bygger på att vi överlåter åt Stockholms politiker att fundera på förbifarten fram till 1 maj.

M: Ganska övertygad

Lars Hjälmered (M), vice ordförande i trafikutskottet, är däremot ”ganska övertygad om” att bygget av förbifarten kommer att starta igen till 1 januari.

– Det är ett avgörande projekt för jobb och tillväxt och det borde aldrig ha stoppats, sade han. Därför har vi tagit initiativ till att riksdagen ska rösta om att återuppta arbetet till 1 januari senast, och jag är övertygad om att det blir ett ja i riksdagen.

”Dåligt för ekonomin”

Det stoppade bygget kostar skattebetalarna fyra miljoner kronor om dagen – men Karin Svensson Smith påpekade att Alliansen stoppat bygget av Citybanan i Stockholm i över ett års tid och att det kostade mer än att låta Förbifart Stockholm vila.

– Det stoppades för att det saknades pengar, men förbifarten är finansierad, sade Lars Hjälmered.

Vilket Karin Svensson Smith inte höll med om.

– Om den byggs är det dåligt för ekonomin. Man ska inte starta projekt där intäkterna inte täcker utgifterna. Biltrafiken ökar inte längre. Den ökade förra århundradet. Miljöpartiets uppfattning är att vi ska följa målen från klimatforskarna i FN, sade hon.

Lars Hjälmered fick också frågan om inte tiden har sprungit ifrån projektet och om det riskerar att leda till ökade utsläpp.

– Klimatfrågan är jätteviktigt men för mig handlar det om vad Stockholm och andra delar av landet behöver. Vi vill ha satsningar både på vägar och kollektivtrafik.

Han sade också att Stefan Löfven före valet sagt ”tydligt ja” till förbifarten men sedan gått i motsatt riktning.

– Det gör mig oroad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer