Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Bo Janssson, ordförande i Lärarnas Riksförbund tycker olika om skolan. Foto: SVT

”Ny organisation är inte det magiska trollspöet”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en väljarundersökning vill en majoritet riva upp kommunaliseringen av den svenska skolan, men MP säger nej.

Enligt en opinionsundersökning som Lärarnas Riksförbund låtit göra vill en majoritet av väljarna att skolorna ska förstatligas.

Idag har kommunerna hela ansvaret för skolorna i grundskolan och gymnasiet, men enligt undersökningen vill 63 procent att staten borde ta över ansvaret ekonomin och vara arbetsgivare åt lärare och rektorer.

58 procent tror att staten skulle skapa bättre förutsättningar för en likvärdig skola.

Ing-Marie Panzar på Nyhemsskolan i Katrineholm är en av dem som SVT Nyheter talat med som tycker att det vore bättre att staten tar över huvudansvaret.

– Bor man i fel kommun har man mindre chans att lyckas här i livet, säger hon.

”Skolan är i kris”

Men Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill inte riva upp kommunaliseringen och i en debatt med ordförande i Lärarnas Riksförbund, Bo Jansson, underkänner han den undersökningen.

– Jag förstår att alla svarar ”ja” till vilken förändring man än föreslår inom den svenska skolan, för skolan är i kris, säger han i SVT:s Aktuellt.

Fridolin vill dock att staten ändå ska ta ett större ansvar än den gör i dag.

– Vi kan inte vänta på en stor organisationsreform. Vi måste ta ett statligt ansvar för höjda lärarlöner nu, rusta upp arbetsmiljön i skolan, lyfta bort administrativa uppgifter och byråkrati från lärarna så de får tid med sina elever.

– Allt det kan vi göra här och nu, vii kan inte vänta på en stor organisationsreform. Det är inte det magiska trollspöet, menar Fridolin.

Borde lyssna på väljarna

Bo Janssson håller med om att det behövs omedelbara åtgärder i den svenska skolan, men anser att Gustav Fridolin börde lyssna till de 3.000 väljare som svarat på undersökningen.

– Jag tycker man ska göra det Gustav säger och göra saker omedelbart, men jag tycker att Miljöpartiets partiledning bör gå i takt med sina väljare och besluta om att vi ska göra en organisationsförändring för likvärdighetens skull.

– Om små fattiga kommuner ska kunna göra allt det jag hört Gustav Fridolin säga i dag, till exempel höja lärarlönerna kraftigt, så tror vi att det krävs att staten tar ansvar för finansieringen, säger Bo Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet