MP vill lägga ner ”Matlandet Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Efter #matvalet vill Miljöpartiet att miljardsatsningen styrs om till skolor och äldreboenden.

– Pengarna skulle räcka till hundra nya kök på skolor och äldreboenden, säger språkröret Gustav Fridolin.

Gustav Fridolin reagerade starkt på SVT:s avslöjande i förra veckan om importmaten i kommuner och landsting – att bara varannan potatis är svensk, 16 av 100 morötter och fyra av 100 äpplen.

– Det är helt orimligt! Vi är ett land där vi producerar jättebra mat och har många duktiga bönder. Att vi då inte köper in den mat vi producerar är dumt för miljön, för matkvaliteten och för svenska jobb.

”Ett misslyckande”

Enligt Fridolin är regeringens projekt Matlandet Sverige ett stort misslyckande.

– Det skulle ge 20.000 nya jobb till svenska bönder, i stället har 10.000 jobb försvunnit.

Visionen om Matlandet Sverige lanserades 2008 och har delat ut pengar till rader av projekt som anses gynna utvecklingen av svensk matproduktion. Satsningen utvärderades i fjol av en extern konsultfirma som fann att flera av målen var otydliga, och satsningen fick av kritiker öknamnet ”Pratlandet”.

Minister hävdar nya jobb

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) slog tillbaka mot kritiken, framhöll att nya jobb skapats inom andra sektorer och framhöll positiva effekter på antalet livsmedelsföretag och på den svenska livsmedelsexporten.

Miljöpartiet har nu räknat ut att de sammanlagt 1,2 miljarder som satsats på Matlandet, skulle kunnat räcka till hundra nya kök i skolor och äldreboenden, inklusive kockar.

– Se till att bygga så vi kan bli kvitt ”cook and chill” och kalla matlådor, säger Gustav Fridolin.

Formellt föreslår man en pott för lokal medfinansiering av projekt för höjd matkvalitet, där kommunerna kommer att kunna avgöra hur pengarna används utifrån nationella mål och kriterier.

– Vi ser att många småbönder fått lägga ned, då är det bättre att satsa på att få kommunerna att göra bättre mat från svenska bönder, säger Gustav Fridolin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.