Gustav Fridolin sommartalade i Vittsjö. Foto: Johan Nilsson/TT

MP vill satsa 1,5 miljarder för att minska psykisk ohälsa

Publicerad

Miljöpartiet vill satsa 1,5 miljarder per år i ett tolvs-punktersprogram för att minska den psykiska ohälsan hos barn och unga. Det framgår av ett pressmeddelande inför språkröret Gustav Fridolins sommartal i Vittsjö på lördagen.

”Den psykiska ohälsan hotar både unga människors utbildning och leder till livslånga hälsorisker”, skriver partiet bland annat.

Vill ha fler psykologer

För att komma till rätta med problemen har Miljöpartiet ett program innehållandes tolv punkter som är i fokus för satsningen.

MP vill exempelvis att antalet psykologer ska bli fler genom att skapa fler utbildningsplatser. I linje med detta vill partiet också att antalet verksamma psykologer ute på skolorna blir fler.

Säger nej till tidigare betyg

Programmet berör även betygssystemet, där MP anser att lärarna ska få större möjligheter att väga samman en elevs hela prestation när ett betyg sätts. MP skriver också att man vill att gymnasieskolans kursbetyg mot ämnesbetyg. Dessutom säger partiet ”absolut nej till ännu tidigare betyg”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer