Statsepidemiolog Anders Tegnell vid onsdagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten Foto: Fredrik Sandberg, TT

Antalet fall av coronasmitta i Sverige ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av coronasmitta i Sverige väntas öka de kommande veckorna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Vi ser stigande tal. Vi måste räkna med fler som behöver ligga på intensiven och fler dödsfall, säger han på onsdagens presskonferens.

Antalet fall av coronasmitta i världen närmar sig 200 000 och det är bara toppen av ett isberg, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheern. 

Från Italien kommer en del signaler om att landet kan ha nått en topp men det fortsätter att vara många fall i Europa, säger han.

– I Sverige har vi den där knicken när vi började provta andra grupper för några dagar sedan. Vi ser stigande tal och måste räkna med att se fler fall de närmste veckorna som behöver ligga på intensiven och vi kommer att se fler dödsfall. Nu gäller det bara att kämpa för att hålla ner utvecklingen så mycket som möjligt. Vi måste platta kurvan, det är här vi har möjlighet att göra skillnad, säger Anders Tegnell.

”70+ ska stanna hemma”

Den första och helt centrala punkten är att den som känner sig sjuk på morgonen stannar hemma. Och att alla som har möjlighet arbetar hemifrån.  

Maria Bergstrand på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vädjar särskilt till gruppen 70-plussare att undvika sociala kontakter och inte gå ut i onödan.  

– En och en halv miljon 70-plussare kan bidra till att hantera den här krissituationen genom att hålla sig hemma och avstå socialt umgänge under en period. Snälla, hjälp oss med det här.

Avlasta vården

Maria Bergstrand säger att hon har förståelse för att personer över 70 år som är friska upplever uppmaningen som orättvis.

-Men du värnar inte bara din egen hälsa, du avlastar vården och bidrar till att minska smittspridningen i samhället så att de som har ett arbete kan fortsätta upprätthålla samhällsviktig verksamhet, säger hon.

Vilka yrkesgrupper som är samhällsviktiga, och som till exempel kan erbjudas barnomsorg om skolorna stänger, finns det inga färdiga listor för säger Maria Bergstrand.  Men hon nämner ett antal områden som behöver värnas särskilt. 

-Det handlar om funktioner som sjukvård, äldreomsorg, skola, elförsörjning, betalningssystem, vatten och avlopp, sophantering.

”Vi måste hålla förskolor igång”

I nuläget uppmanar myndigheterna förskolor och skolor att fortsätta hålla öppet.  

– Förskolor som stänger är helt fel. Vi måste hålla skolor och barnsomsorg i gång för att aha ett samhälle som fungerar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet