Adobe Flash Player är ett insticksprogram som används för att spela upp video- och ljudmaterial. Foto: TT

MSB: Avinstallera Adobe Flash Player

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsproblem har upptäckts hos insticksprogrammet Adobe Flash Player. Programmet bör avinstalleras, uppmanar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Sårbarheten som upptäckts innebär att en angripare kan ta kontroll över användarens dator.

– I klarspråk så innebär det att man skulle kunna få in ett utpressningsvirus, säger Robert Jonsson, ställföreträdande chef för Cert-se, som sorterar under MSB.

Adobe har fått information om att sårbarheten utnyttjas aktivt och planerar att täppa till säkerhetsbristen tills på måndag. Om användare i Sverige har råkat illa ut till följd av säkerhetsbristen är okänt.

Används för att spela upp ljud och video

Adobe Flash Player är ett insticksprogram som används för att spela upp video- och ljudmaterial. Den som absolut måste besöka en webbsida där programmet används bör välja en annan webbläsare än den man normalt brukar använda.

– Om man absolut måste använda flash kan man installera det på en annan webbläsare och bara använda den webbläsaren mot den sida man måste besöka. Då är man bara sårbar så länge man använder den webbläsaren, tipsar Robert Jonsson.

En lång rad säkerhetsbrister har upptäckts hos Adobe Flash Player genom åren. Adobe kommer att ta bort den från sitt sortiment och upphöra med support på insticksprogrammet år 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.