MSB:s kommunikationschef Morgan Olofsson säger att myndigheten hela tiden egentligen tolkat avtalet korrekt. Foto: MSB

MSB svänger efter SVT:s frågor: ”En beklaglig miss”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT ställt frågor om att MSB:s helikopterupplägg strider mot lagen, så vänder myndigheten helt. Man beskriver det hela som en intern kommunikationsmiss – som resulterat i att man två gånger skickat felaktig information till regeringen.

MSB har i två separata skrivelser informerat justitiedepartementet om att man har tillgång till fler än 10 helikoptrar inför sommarens skogsbränder men att de ”extra” helikoptrarna skulle få nya prislappar och andra inställelsetider än de första. De skulle alltså kunna bli både dyrare och komma fram senare till bränderna.

Men juridisk expertis menar att de nya villkoren i så fall skulle kräva en ny upphandling, annars är upplägget olagligt.

Efter att SVT bett om en intervju med MSB, och berättat att flera experter dömer ut lösningen som olaglig, så kommer plötsligt ett nytt besked från myndigheten: alla helikoptrar ska ha samma pris och villkor, alltså även de ”nya”.

”Måste vara slumpen”

MSB:s kommunikationsdirektör Morgan Olofsson tar avstånd från det upplägg som myndigheten själv redovisat.

Någonstans har det internt blivit så att vi missförstått varandra, och det är beklagligt.

Morgan Olofsson säger att MSB egentligen tolkat avtalet på det nya sättet hela tiden, men menar att det skett en kommunikationsmiss, där flera olika tjänstemän spridit en felaktig bild till både SVT och regeringskansliet.

Vi har en leverantör som ska ha minst tio helikoptrar och de villkor som finns gäller alla helikoptrar som vi ropar av, säger Morgan Olofsson.

Hur kommer det sig att ni beskriver den nuvarande tolkningen först efter att vi ställt frågor om att den första kunde strida mot lagen?

Det vet inte jag. Det måste vara slumpen i så fall, säger Morgan Olofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar MSB:s helikopteraffär

Mer i ämnet