MSB spred felaktiga uppgifter – ändrar siffra efter SVT:s frågor

Uppdaterad
Publicerad

MSB har upphandlat en helikopterberedskap från den 1 maj i år. Men Uppdrag granskning och SVT Nyheter kan visa att det finns flera frågetecken kring upphandlingen – och kring bilden av vad som egentligen upphandlats. Myndigheten har redan ändrat en formulering som använts av bland andra inrikesminister Mikael Damberg.

Sveriges beredskap för skogsbränder har fått hård kritik genom åren, men i april kom beskedet att beredskapen nu förbättrats. En siffra upprepades gång på gång.

– MSB har tecknat avtal med 30 helikoptrar från privata helikopterföretag som finns i beredskap för att tidigt kunna släcka bränderna, sa inrikesminister Mikael Damberg (S) till nyhetsbyrån TT den 23 april.

SVT granskar MSB:s helikopteraffär

– Vi har gjort en stor helikopterupphandling där vi i nuläget har 30 helikoptrar som snabbt kan sättas ut på strategiska platser, sa MSB:s pressekreterare Marcus Årskog till SVT dagen därpå.

Bolaget reagerar

MSB påstod alltså att man hade upphandlat en beredskap på upp till 30 helikoptrar. På myndighetens sajt var det rentav 31:

”Det avtal med helikopterentreprenörer som MSB skrev under i veckan ger myndigheten tillgång till 31 helikoptrar som inom en timme kan nå hela Sveriges yta när de är placerade på sina baser.”

Men hos företaget som vann upphandlingen, Heliair Sweden, så reagerar verksamhetschefen Aram Rubenstein starkt när SVT frågar om siffran:

– Vänta, vänta, vänta! 30, var står det någonstans i anbudet? Om MSB påstår något annat, så får du ringa till dem.

Plockas bort från sajten

UG:s och SVT Nyheters granskning visar att upphandlingen bara avsåg 10 helikoptrar.

Visserligen skrev Heliair i sitt anbud att man med sina underleverantörer totalt har tillgång till 31, men det är alltså bara 10 som MSB formellt kan kräva enligt avtalet.

Anneli Bergholm-Söder, avdelningschef på MSB, backar delvis på formuleringen:

– Det är en ungefärlig siffra. Upp till 30 har vi förstått. Och det är möjligtvis att vi har slarvat lite.

Formuleringen om att MSB skulle ha tillgång till 31 helikoptrar i beredskap, har nu tagits bort från myndighetens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar MSB:s helikopteraffär

Mer i ämnet