Räddningstjänsten i röken i skånska Hästveda på tisdagskvällen. Anneli Bergholm Söder, MSB:s chef för den operativa avdelningen. Foto: Johan Nilsson/TT, Jonas Ekströmer/TT

Brandrisken ovanligt hög – MSB:s helikoptrar i beredskapsläge

Uppdaterad
Publicerad

Brandrisken i södra och mellersta Sverige är ovanligt hög för tiden på året. I Hästveda arbetar räddningstjänsten med att släcka en storbrand och 47 personer har evakuerats undan lågorna. Nu har MSB satt flera helikoptrar i beredskapsläge.

23 hushåll med 47 boende har evakuerats på grund av den omfattande branden mellan Hästveda och Osby utanför Hässleholm.

Under onsdagsmorgonen arbetade 11 enheter från räddningstjänsten på platsen och man vattenbombar branden med helikopter. Enligt insatsledaren i området kan det ta veckor innan elden är helt släckt.

Torkan 2019 Örebro län

”Ser väldigt illa ut”

Enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är brandrisken ovanligt hög i flera delar av södra och mellersta Sverige.

– Det är ovanligt att skogsbrandssäsongen dragit igång såhär tidigt. Det är väldigt torrt. På vissa platser i södra och mellersta Sverige har det inte regnat på veckor, säger Marcus Årskog, pressekreterare på MSB.

På en pressträff uppger Anneli Bergholm Söder, chef på MSB:s operativa avdelning, att läget de kommande dagarna ”ser väldigt illa ut”.

Det som sticker ut i år är framförallt att gräsbrandssäsongen överlappar med skogsbrandssäsongen. Normalt brukar de ha veckor emellan sig. Dessutom flyttar sig de höga värdena högre upp i landet.

30 helikoptrar upphandlade

Fyra av de helikoptrar som används vid branden i Hästveda kommer från MSB. Utöver dessa har myndigheten ytterligare 26 helikoptrar att bistå med i landet.

– Vi har gjort en stor helikopterupphandling där vi i nuläget har 30 helikoptrar som snabbt kan sättas ut på strategiska platser i ett tidigt skede så att man snabbt kan släcka små bränder innan de vuxit till sig, säger Marcus Årskog.

Helikoptrarna tillhör privata entreprenörer med en särskild inställelsetid.

Flera helikoptrar i beredskapsläge

Utöver de fyra helikoptrar som används i Hästveda kommer två helikoptrar placeras i beredskap i Växjö, två i Västerås och två i Göteborg.

– MSB har gått in i beredskapsläge med de här helikoptrarna, säger Årskog.

Enligt myndigheten är Sverige bättre rustat för skogsbränder i år jämfört med 2018, då de mest omfattande bränderna på flera hundra år härjade i de svenska skogarna.

Utöver helikopterupphandlingen har antalet skogsbrandsdepåer utökats från 15 till 24 stycken. En depå innehåller bland annat tre mil brandslang, vattensprutor, pumpar och fyrhjulingar.

Något brandflyg finns däremot inte.

– Vi har ju förberett en upphandling för det här så den frågan ligger hos regeringen, säger Marcus Årskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2019 Örebro län

Mer i ämnet