När det är som varmast föredrar många kor att stanna inne i den svalare ladugården. Istället går de ut på kvällskröken eller natten. Foto: SVT

Värmen stressar korna: ”Producerar mindre mjölk”

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren har varit hittills varit sval med en hel del nederbörd. Men under slutet av veckan har temperaturen höjts, och det påverkar inte bara oss människor. Mjölkkorna på Svalgården utanför Odensbacken tycker inte om när det blir för varmt.

När temperaturen stiger över 20 grader varmt börjar korna bli påverkade. De äter mindre, stannar i skuggan och går inte ut på betena.

– De trivs inte i värmen, går det över 20 grader tycker de inte att det är skönt, säger Niklas Johansson som äger och driver Svalgården tillsammans med sin fru, och som också arbetar som produktionsrådgivare på husdjursföreningen Växa Sverige.

Torkan 2019 Örebro län
Mathilda Johansson och Linus Larsson arbetar under sommaren på Svalgården strax söder om Odensbacken. Under de varmaste dagarna matas djuren lite extra med ensilage eftersom de då inte gärna går ut på bete på grund av hettan. Foto: Alexander Lindhe/SVT

Bra koll på korna

Beteendet kallas värmestress. Kornas behov av skugga, vatten, salt och mineraler ökar och det är viktigt att försöka hålla korna så svala som möjligt.

– Värmestressen gör att korna inte mår bra, och det i sin tur gör att de producerar mindre mjölk men eftersom vi hanterar våra kor så mycket varje dag har vi bra koll på dem, säger Niklas Johansson.

Mer om kor och värmestress

– Värmestress gör att mjölkproduktionen sjunker

– Dessutom minskar mjölkens fett- och proteinhalt

– Värmestressade kor minskar på foderintaget för att minska sin egen värmeproduktion

– Det är svårare för varma kor att bli dräktiga

– Ett sätt att kyla ner djuren är genom god ventilation, fläkt och tillgång på dusch. Vatten och salt behöver finnas både ute och inne.

Källa: Växa Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2019 Örebro län

Mer i ämnet