. Foto: SVT

Förhöjd brandrisk i Örebro län – men inget eldningsförbud

Publicerad

SMHI varnar nu för att brandrisken är hög i skog och mark, och uppmanar till försiktighet. Länsstyrelsen, som gör en ny bedömning varje morgon, bekräftar att risken är förhöjd, men ändå inte i närheten av förra året.

– Den här sommaren har varit väldigt lugn i jämförelse med förra sommaren. Trots att vi haft varmt väder har det inte varit allt för ihängande och det har varvats med regn, säger Annica Hjalmarsson, krisberedskapshandläggare på länsstyrelsen.

För tillfället bedömer länsstyrelsen brandrisken till tre på en sexgradig skala, men det är inte de enda variablerna de tittar på.

Torkan 2019 Örebro län

Länsstyrelsen tittar främst på spridningsrisken när de gör sina bedömningar. De bedömer också antändningsrisken, och tillsammans med spridningsrisken bildar de två en sammanslagen brandrisk.

Eldningsförbud inte aktuellt just nu

För att länsstyrelsen ska utlysa ett eldningsförbud krävs det att just spridningsrisken och antändningsrisken är hög, under en längre tid, minst fem dagar i rad.

– Och som det ser ut just nu, så är det inte aktuellt med något eldningsförbud, säger Annica Hjalmarsson.

SMHI varnar redan nu för hög brandrisk i skog och marken även under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2019 Örebro län

Mer i ämnet