Foto: SVT

Flera bränder i Sverige – helikoptrar sätts in

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner just nu på flera platser i södra Sverige och det råder en fortsatt stor brandrisk i Götaland och Svealand, vilket SMHI varnar för. Under natten till onsdag har räddningstjänsterna för det mesta ägnat sig åt att hålla bränderna inom de begränsningslinjerna, uppger TT.

Utanför Hästveda i Hässleholms kommun har fyra hushåll evakuerats efter en brand. Den började i en skog, spred sig senare till ett stall och därefter till närliggande hus.

– Jag befann mig i Kristianstad när jag fick veta. När jag kom hit möttes jag av en massa rök, brandbilar och helikoptrar. De sa åt oss att plocka ihop de tillhörigheter vi var rädda om, säger Roland Eriksson som bor i Hästveda.

Branden var inte under kontroll på tisdagskvällen. Under natten har man minskat på personal och fokuserat på att hålla branden inringad men läget är i stort sätt oförändrat.

– Nu på morgonen ska vi komma igång med helikoptrar och arbete på mark, säger Inre befäl Johan Sjöholm. Han tillägger att inga ytterligare personer i närområdet har evakuerats.

Fler kan behöva evakuera

Även fyra områden i närheten, Jägersborg, Björkeberga, Torstorp och Skyttaboda har evakuerats. Totalt rör det sig om runt 47 personer, enligt räddningstjänsten.

Nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun uppmanas boende i området att förbereda sig för evakuering. Till Hantverksgården kan boende söka sig och där finns personal.

– Man räknar med att ytterligare evakuering kommer att ske. Vi har det i beredskap, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Skogsbrand i närheten av flygplats

Vid 17-tiden på tisdagen fick räddningstjänsten in ett larm om en skogsbrand utanför Landvetters flygplats. Klockan 20.45 var släckningsarbetet fortfarande igång. Flera enheter var på plats för att släcka branden och strax innan midnatt fick man kontroll över den. Området hålls under uppsikt över natten. Flygtrafiken påverkades inte av branden.

Även skogsbranden i Tjällmotrakten, i Motala kommun är under kontroll. Helikoptrar vattenbombade och räddningstjänsten fick kontroll över den under tisdagskvällen.

Helikoptrar redo

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har beslutat att sätta fyra helikoptrar i högsta beredskapsläge i Göteborg och Växjö.

– Läget är allvarligt och en av helikoptrarna är redan i arbete i Kristianstad, de andra står på strategiska platser. Det finns fler att sätta in om vi skulle behöva, säger Marcus Årskog, pressekreterare på MSB.

Eldningsförbud i flera kommuner

Fler bränder har rapporterats de senaste dygnen och det råder eldningsförbud i flera kommuner. SMHI varnar samtidigt för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand de närmaste dygnen.

– Man ska naturligtvis inte grilla eller göra upp öppen eld i skogen. Det är av största vikt. Fimpa inte, utan se till att ni inte har någon form av värme i skogen. Det brinner jättemycket och jättelätt, säger räddningschefen Johan Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.