Visa alla (4)

47 personer evakuerade efter storbranden i Hästveda

Publicerad

Branden som startade i Hästveda är fortfarande inte under kontroll. 47 personer har evakuerats. – Det är tragik i det hela, det är bara att konstatera, säger Birger Nilsson, en av de drabbade.

Det har brunnit kraftigt på flera håll i Skåne under tisdagen. På förmiddagen larmades räddningstjänsten till en brand utanför Hästveda i Hässleholms kommun där det brann i skogen på ett stort öppet område. Branden spred sig vidare till ett stall som blev helt övertänt. I stallet fanns hästar som dock klarade sig. Branden spred sig också till ett närliggande bostadshus. Ingen person uppges ha skadats fysiskt.

Gårdar evakuerade

Vid klockan 22 var branden ännu inte under kontroll.

– Det har man aldrig vid såhär stora bränder. Vi jobbar med att begränsa den och inte med släckningsarbete för tillfället, säger Anders Olofsson, stabschef vid räddningstjänsten.

Totalt har 47 personer evakuerats från 23 hushåll. En del av personerna som evakuerats har hänvisats till Hantverksgården i Hästveda där polis och räddningstjänst finns på plats. Vad som väntar de evakuerade är fortfarande oklart enligt polisen.

Storbranden påverkade även trafiken i området.

–  Vi har stängt av länsväg 1940 norr och söder om branden och länsväg 1941 är avstängd i riktning mot Osby, säger Evelina Olsson, polisens presstalesperson.
 

Melissa Millbourn, informationsbefäl, räddningtjänsten Kristianstad. Foto: Mikael Nilsson

–  Det är betydligt bättre än det var för ett par timmar sedan. Branden har avtagit i intensitet, vinden har också mojnat så det ser ljusare ut, sade Melissa Millbourn, informationsbefäl vid räddningtjänsten Kristianstad, under tisdagskvällen.

Sprider branden sig fortfarande?

– Det som har sagts på stabsgenomgången är att den inte sprider sig. Man kan gå in och släcka i området. Därmed inte sagt att den är under kontroll, för vinden kan göra att den sprider sig, säger Melissa Millbourn.
 

Med hjälp av traktor och gödseltank vattenbegjöts vägarna efter storbranden i Hästveda. Foto: Johan Nilsson/TT

Räddningtjänsten arbetar för fullt för att få stopp på branden. Strax efter klockan 16 fick räddningstjänsten hjälp av två helikoptrar från myndigheten för skydd och beredskap som vattenbombar branden. Vid klockan 19.30 hade ytterligare tre anslutit. En från militären, en från polisen och en från en privat aktör. Totalt är tre av helikoptrarna uppe i luften och vattenbombar.

SVT på plats

SVT har träffat några av de som har fått lämna sina hem i området kring Hästveda.

– Det är tragik i det hela det är bara att konstatera. Vi är gamla människor både jag och min fru. Det är inte roligt att veta att man inte har någon översyn över det hela, säger Birger Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hästvedabranden

Mer i ämnet