Inrikesminister Mikael Damberg (S) känner sig inte lugn inför årets skogsbrandssäsong, även om han tror att Sverige är bättre förberedda än förra året. Foto: Lars Pehrson/SvD/Erik Simander/TT

Inrikesministern: ”Vi är bättre förberedda än förra året”

Uppdaterad
Publicerad

I ett Facebook-inlägg skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) att hans tankar går till dem som drabbas av de pågående bränderna i landet, och de som deltar i släckningsarbetet. Samtidigt påpekar han att Sverige är bättre förberett i år efter fjolårets storbränder.

“Sverige är bättre förberett inför den här skogsbrandssäsongen jämfört med föregående år”, skriver Damberg på Facebook. Han lyfter de 65 miljoner kronor som tillförts till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som en stor anledning, och menar att kompetensen och förutsättningarna för att hantera skogsbränder är mycket bättre i år.

Helikoptrar på 90 minuter

Enligt Damberg kommer helikoptrar vid högsta beredskapsläge att kunna vara i luften inom 90 minuter.

– MSB har tecknat avtal med 30 helikoptrar från privata helikopterföretag som finns i beredskap för att tidigt kunna släcka bränderna. Tidigare fick kommunerna ringa in helikoptrar eller ta hjälp av Försvarsmaktens helikoptrar, säger han till nyhetsbyrån TT.

“Jag är inte lugn”

TT: Så du känner dig lugn?

– Nej, jag bara konstaterar att vi är bättre förberedda än förra året. Jag är inte lugn, man ska vara på tå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.