Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Robert Wallen, chef för operativa avdelningen på MSB, om avtalet med Heliair. Foto: Johan Nilsson/TT

Drar in miljoner från MSB för brandhelikoptrar – missköter egna skattebetalningarna

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fick hård kritik för sin upphandling av brandhelikoptrar efter att SVT avslöjat stora frågetecken kring affären. Helikopterföretaget Heliair har sedan dess kunnat fakturera MSB stora summor för sina flygningar – och även begärt en höjning av ersättningen – men samtidigt misskött sina egna skattebetalningar.

2019 kunde SVT Nyheter och Uppdrag granskning bland annat visa att MSB överdrivit antalet helikoptrar, och att vinnarbolaget Heliair skickat in listor med piloter som skulle vara tillgängliga – men som i flera fall inte var tillfrågade eller ens ville flyga för Heliair. (Se faktaruta.)

Reaktionerna blev starka, SD kallade affären ”en skandal” och KD ville att den skulle rivas upp.

Flera processer

Men så blev det inte. I stället har Heliair i Västerås de gångna åren kunnat fakturera MSB stora belopp – fram till i våras över 160 miljoner.

Samtidigt visar SVT:s nya granskning också att bolaget och dess ägare förekommit i en rad rättsprocesser, och även granskats för sina skattebetalningar.

2019 fick ägaren betala ett skattetillägg, efter att Skatteverket kommit fram till att han tidigare lämnat felaktiga uppgifter om sina inkomster.

De två senaste åren har bolaget Heliair dessutom fått anmärkningar från sin egen revisor för att man inte betalat skatter och avgifter i tid.

SVT:s uppgifter var inte kända för MSB.

– Det var för oss nya uppgifter, säger Robert Wallen, chef för operativa avdelningen på MSB.

Ingen åtgärd

Vid upphandlingen intygade Heliair att man skulle fullgöra sina skyldigheter kring just skattebetalningar, men enligt Wallen är de nya uppgifterna inte tillräckliga för att MSB ska agera.

– Det här är inte tillräckliga skäl för att till exempel häva avtalet.

Samtidigt visar granskningen också att Heliair det gångna året försökt ändra avtalsvillkoren på ett sätt som avvisades av MSB.

– I klartext ville de ha betydligt högre ersättningar än det avtal vi tecknat, säger Robert Wallen (se video).

Heliair avböjer intervju, men har i andra sammanhang tillbakavisat att man skulle gjort något fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar MSB:s helikopteraffär

Mer i ämnet