MSB har utfärdat en varning om extrem brandrisk i stora delar av Sverige. Bild från skogsbrand utanför Sala. Foto: Peter Krüger/TT

MSB:s nya varning: Extrem brandrisk i halva Sverige

Uppdaterad
Publicerad

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, går ut med en ny varning kring den extrema brandrisken, där de beskriver att vi nu närmar oss rekordnivåer. Området med extrem brandrisk täcker mer än halva landet, och det är det största i sitt slag sedan 2008.
– Det kan ge stora konsekvenser, säger Anna Nyman, operativ chef på MSB.

Det varma och ovanligt torra vädret gör att brandrisken närmar sig rekordnivåer i stora delar av landet. Flera svåra bränder i skog och mark har tidigare brutit ut och risken för fler är fortfarande mycket hög.

Från Västernorrland hela vägen ner till Skånes sydspets ombeds allmänheten att hålla sig till eldningsförbudet.

– Sedan i slutet av maj har det varit extrem brandrisk i några delar av landet hela tiden, men inte över ett så här stort område, säger Mikael Westerlund på MSB:s presstjänst till SVT Nyheter.

Rekordhög brandrisk

Senaste året med liknande brandrisk var 2008, och MSB uppmanar alla att ta hänsyn till brandrisken när man grillar eller liknande. Samtidigt vill man inte sprida någon oro.

– Det viktiga är ju att man är försiktig och respekterar eldningsförbud som utfärdats. Det handlar inte om att sprida oro. Det är väldigt torrt och det är lätt att en skogsbrand startas, säger Mikael Westerlund.

Vad är det för konsekvenser man hänvisar till i krismeddelandet?

– Det är ju aldrig bra om det startar en skogsbrand. Det kan påverka människors liv och hälsa, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer