I början på nästa vecka blir det ostadigt väder i delar av Sverige men sedan går det mot torrare väder igen. Foto: TT

Regn på lördag – torkan får ett kortare avbrott

Uppdaterad
Publicerad

Torka och värme utöver det vanliga är sommarens signatur. Men till helgen kan boende i Svealand behöva plocka fram paraplyet. Och på tisdag kan det bli mer regn. Därefter går det mot torrare väder igen.

Ute i naturen lyser regnet med sin frånvaro i hela landet. Från södra Norrland längst ned till Skåne är det utfärdat risk för skogsbrand. Enligt väderprognosen är det lite som tyder på någon nämnvärd förändring i närtid.

Däremot på lördag ser det som ett regnväder är på väg att bildas över Svealand och Gotland. Som mest kan det bli 5-10 millimeter nederbörd med en del variationer.

– Det är ett paket av skurar som kanske inte alla får ta del av. Lokalt kan det komma stora mängder och nästan inget regn alls, säger Nitzan Cohen, meteorolog på SVT Nyheter.

Regn från fjällen

Sedan under måndagen och tisdagen får södra Sverige och Svealand smaka på regn som rört sig söderut från fjällkedjan. Även då kan mängden nederbörd skifta kraftigt lokalt. Som läget är just nu är allt regn efterlängtat – dels till att vattna åkrar och dels till att förebygga bränder.

– Det är bra att det regnar. Blötare väder kan minska brandrisken lite grann.

Nytt högtryck på väg

Men sedan från mitten på nästa vecka blir det åter snålare med regn och högre temperatur som dominerar väderrapporterna.

– Vi går då in mot ett nytt högtryck och temperaturer över 25 grader i stora delar av landet, säger Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.