”För de som har egen brunn har vi sett en snabb förändring med snabbt sjunkande grundvattennivåer”, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på SGU. Foto: SGU/TT/Fredrik Sandberg

SGU varnar: Väldigt låga vattennivåer i år igen

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu ovanligt låga grundvattennivåer i Sverige för att vara i slutet på juni. Anledningen är det varma och torra vädret i maj, och för att vattennivåerna ska komma tillbaka till det normala skulle det nu krävas en hel månad med kallt och regnigt väder, enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Grundvattennivåerna i de små vattenmagasinen är ovanligt låga för att vara i slutet på juni, enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU. Med små vattenmagasin menas framför allt de som har egen brunn.

– För de som har egen brunn har vi sett en snabb förändring med snabbt sjunkande grundvattennivåer. På många håll, framför allt i de södra delarna av landet, är det väldigt låga grundvattennivåer för årstiden, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på SGU.

Rekordvärme 2018

Lösningen: Regn hela juli

Det är andra sommaren i rad som det är låga grundvattennivåer. Det beror främst på att maj månad varit så varm och torr. En hel månad med kallt och regnigt väder är vad som krävs för att vattennivåerna ska komma tillbaka till det normala, enligt SGU. Och den blöta midsommaren till trots så finns det inget som tyder på att det ska bli så.

– Har man egen brunn är det väldigt viktigt att man försöker hålla koll på utvecklingen nu. Om man vet att man tidigare har haft problem så finns det all anledning att vara försiktig med konsumtionen, säger Bo Thunholm.

Han fortsätter:

– Och bor man i kustnära områden så finns det viss risk för saltvatteninträngning. Det är något man behöver vara extra observant på.

Inte lika allvarligt som förra året

Thunholm understryker samtidigt att situationen ändå inte är lika allvarlig som förra året. Då var det även ovanligt låga vattennivåer i de stora grundvattenmagasinen – alltså inom den kommunala vattenförsörjningen. Där är vattennivån i stort sett på normala nivåer för årstiden. Samtidigt tror han att vi kommer få vänja oss vid lägre vattennivåer även i framtiden.

– Det här är någonting som vi bör vara beredda på och det bör ingå i planeringen inför vattenförsörjningen i framtiden. Men de bottennoteringar vi hade förra sommaren har resulterat i en ökad medvetenhet inför det, säger Bo Thunholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet