MSB om coronademonstrationerna: ”Liten men ljudlig grupp”

Uppdaterad
Publicerad

Experter varnar för att Ryssland försöker sprida desinformation för att så tvivel om vaccin som har utvecklats i väst.

– När desinformation hotar liv och hälsa, samhällets funktionalitet eller våra grundläggande värden är det fara å färde, då behöver vi göra någonting, säger MSB-chefen Mikael Tofvesson i SVT:s Morgonstudion.

I helgen upplöste polisen tre mindre demonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö där sammanlagt några hundra personer demonstrerade mot coronarestriktioner.

Mikael Tofvesson, chef för enheten för skydd mot informationspåverkan på MSB, menar att det är en mängd olika typer av desinformation som nu sprids i samhället.

”Liten men ljudlig grupp”

Det kan röra sig om alltifrån att covid-19 inte är farligt till att det finns en maktelit som försöker skrämma folk för att få ytterligare makt, eller att det inte finns någon anledning att ta vaccinet.

– Det är uppenbarligen en väldigt liten men ljudlig grupp som sprider sig ut till folk. Vår befolkning just nu är orolig och undrar vad som händer. Vissa saker är galenskaper och man kanske slår bort det, annat biter sig kanske fast och så tar man med sig det och det kanske inte är det som vi behöver just nu, säger Mikael Tofvesson i programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.