Anneli Bergholm-Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, vid en pressträff om skogsbränderna i juli 2018. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

MSB vill stärka unga svenskars krisberedskap

Publicerad

Under veckan står krisberedskap i fokus på flera platser runt om i landet. För tredje året i rad innebär nämligen den 6 – 12 maj riktade insatser för att öka allmänhetens beredskap inför samhällskriser.

Syftet med Krisberedskapsveckan är att tillsammans med landets kommuner, länsstyrelser, frivilligorganisationer och andra aktörer få människor att reflektera över hur de skulle klara en situation när samhället inte fungerar som vi är vana vid.

Den här gången riktar man in sig särskilt på unga mellan 13 och 19 år.

Nämner bränder och cyberattacker

Exempel som tas upp av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är skogsbränder, stormar, cyberattacker och militära konflikter i vårt närområde.

– Inte minst nu med vårens alla skogsbränder har vi påmints om hur snabbt vår vardag kan vändas upp och ner, säger Christina Andersson, ansvarig för kampanjen vid MSB i ett pressmeddelande.

Viktigt att komma ihåg unga

Även om de yngre i målgruppen inte har ett vuxenansvar så är det viktigt att komma ihåg att de också upplever och påverkas av svåra händelser, menar Andersson.

– Ju bättre förståelse de har för vad som kan hända och kunskap om hur man bör agera, desto bättre kommer även de att kunna hantera en svår påfrestning, säger Christina Andersson.

Lokala aktiviteter

Förhoppningen med den här kampanjen sägs vara en rad olika aktiviteter på lokal nivå för att öka beredskapen inför allvarliga olyckor, kriser och ytterst krig.

– Välinformerade och förberedda invånare gör viktiga insatser vid kriser och är en tillgång för kommunen vid all krishantering.

DET HÄR FÖRVÄNTAR SIG MSB AV DIG I EN KRISSITUATION

Visa

I broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, finns bland annat dessa tips på vad man kan ha hemma för att klara sig ifall en samhällskris uppstår:

– Vatten (räkna med minst tre liter per dygn på en vuxen). Ha även flaskor och dunkar i reserv.

– Konserver, bröd med lång hållbarhet, ris, potatis, ägg, pålägg på tub, kaffe. Riktlinjen är hållbar mat som kan tillagas snabbt.

– Filtar, liggunderlag, sovsäckar, stearin- och värmeljus, tändstickor.

– Spritkök, ficklampa, batterier.

– Radio som drivs på batterier, kontanter i mindre valörer, mediciner, drivmedel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer