Douglas Thor valdes till ny ordförande för Moderata ungdomsförbundet. Foto: Pressbild

Uppgifter: Muf-toppens kuppförsök – försökte köpa röster

Uppdaterad
Publicerad

Moderata ungdomsförbundets ordförande Douglas Thor har försökt påverka valet av ordförande i Jämtland – genom att betala för nya medlemmars medlemsavgifter, något som TV4 avslöjat.

”Eftersom förklaringen till mitt agerande rör sig om känsliga medlemsärenden kan jag inte ge någon ingående bakgrund”, skriver Douglas Thor i en skriftlig kommentar till SVT.

Inför Muf Jämtlands valstämma i februari hade valberedningen föreslagit omval av sittande distriktordföranden Carl-Oscar Franzon. Men ordförande Douglas Thor hade andra planer. I en läckt gruppchatt som TV4 Nyheterna tagit del av inleder Douglas Thor det han kallar ”Operation Jämtland”, med syfte att rösta bort Carl-Oscar Franzon.

Inför stämman diskuteras olika personer som man ska försöka få in i Muf-Jämtland. Deras strategi är att vänta in i det sista och anmäla många nya namn i sista stund. Man vill även flytta medlemmar från granndistriktet Västernorrland till Jämtland. Personerna skulle dock inte behöva medlemsavgiften själva utan det ska deltagarna i Douglas Thors chatt göra.

Vill betala avgifterna

”Men kom ihåg att inte få folk att anmäla sig än. Vi samlar deras uppgifter och sen anmäler vi alla i sista halvtimmen” och ”Bäst är om de gör det från deras telefoner men du swishar dem”, skrev Thor i chatten.

Den sittande distriktordföranden Carl-Oscar Franzon kontaktar sedan gruppen som vill peta honom. Då gör Douglas Thor upp en plan för vad de ska svara honom.

”hahaha, säg att han kan få vara vice ordförande.”

”Hade varit en otrolig kränkning mot honom haha.”

Carl-Oscar Fransson vinner dock omröstningen med 33 röster mot 12 och kuppförsöket misslyckas. Detta eftersom det krävs att man varit medlem i minst sex veckor för att få rösta.

Douglas Thor har kommenterat händelsen för TV4 Nyheterna:

– Jag har uttryckt mig  i den här chatten på ett sätt som jag inte borde, det ångrar jag. Medlemmar ska kunna förvänta sig mer av mig. Vår generalsekreterare har kollat och utrett stämman och var på plats och inga oegentligheter har skett i samband med det.

”Jag deltog på stämman och kan konstatera att inga oegentligheter ägde rum på stämman och att röstlängden var stadgeenligt upprättad.”, skriver Muf:s generalsekreterare Johannes Thernström till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.