Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Säkerhetsläget är det allvarligaste sedan åtminstone början av 1980-talet, säger generalmajor Lena Hallin, chef över den militära underrättelsetjänsten. På bilden en Saab AJS 37 Viggen, som tjänstgjorde i det svenska flygvapnet under senare delen av kalla kriget. Foto: TT arkiv

Must: Påtagligt militärt hot från Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsläget är det allvarligaste på tiotals år och det militära hotet från Ryssland är ”påtagligt”. Den bedömningen gör Must.

Samtidigt bedöms Ukrainakriget ha försvagat den ryska förmågan kring Sverige.

Inte sedan kalla krigets dagar har världen varit så osäker som nu, enligt Militärens underrättelse- och säkerhetstjänst (Must).

– Must bedömer att säkerhetsläget är det allvarligaste sedan åtminstone början av 1980-talet, säger dess chef, generalmajor Lena Hallin, vid en presskonferens.

Rysslands tröskel för att använda våld har visat sig vara låg, framhåller hon. Men Natoansökan, och de säkerhetsgarantier som flera länder gett Sverige sedan dess, har gjort Sverige säkrare.

Ryssland försvagat i norr

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har tagit enorma militära resurser i anspråk, något som på kort sikt minskar landets militära förmåga på andra håll.

– Det militära hotet från Ryssland är påtagligt. Samtidigt finns för närvarande begränsningar i den ryska förmågan i vårt närområde, säger Hallin.

Enligt Mustchefen kommer Ryssland senare kunna dra nytta av lärdomar från Ukrainakriget och åter stärka sin förmåga.

– Vi bedömer att Ryssland kommer att förstärka den militära närvaron i vårt närområde när man bedömer att det är möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.