Mutanklagad Bombardierchef släpps

Uppdaterad
Publicerad

Den säljchef för svenska Bombardier som åtalats för grovt mutbrott släpps fri redan innan domen faller, meddelar Stockholms tingsrätt.

Den 37-årige ryske medborgaren ”ska omedelbart försättas på fri fot då skäl för fortsatt häktning saknas”, skriver rätten.

Rättegången avslutades den 20 september. Mannen släpps i väntan på dom, som ska meddelas den 11 oktober. Rätten ger ingen ytterligare motivering till frisläppandet.

– Det är min tro och tolkning att det innebär en friande dom, säger mannens advokat Peter Lindqvist.

Ett teoretiskt alternativ, enligt Lindqvist, är att säljchefen anses ha avtjänat sitt straff i och med att han suttit häktad sedan i mars.

2,7 miljarder

Åklagare Thomas Forsberg yrkade på fem års fängelse. Han vill inte spekulera i tingsrättens skäl utan avvaktar domen.

37-åringen åtalades för grovt mutbrott i samband med företagets affärer med signalsystem för järnvägen i Azerbajdzjan. Enligt åklagaren mutade han en tjänsteman för järnvägen vilket ledde till att Bombardier 2013 vann upphandlingen värd 2,7 miljarder kronor.

– Jag har inte gjort något olagligt, jag har bara gjort mitt jobb. Jag kollade allt med jurister, sade säljchefen när rättegången avslutades.

LÄS MER: Svenska Bombardier i muthärva

Bolag utan kontor

Samtidigt fortsätter förundersökningen mot tre högre chefer på svenska Bombardier, som undertecknade avtal och gav säljchefen fullmakt att förhandla åt företaget. Alla förnekar brott.

Företaget har konsekvent avböjt att kommentera ärendet så länge rättsprocessen pågår.

TT och SVT:s Uppdrag granskning rapporterade i mars att affären delvis genomfördes via ett brevlådeföretag i London vid namn Multiserv, som till synes omotiverat lade på 450 procent på priset. Multiserv saknar kontor och anställda och kontrolleras av ryska affärsmän kända för att ha berikat sig på affärer med den ryska järnvägen. Bombardier har även gjort affär med samma affärsmän i flera länder i forna Sovjetunionen.

LÄS MER: Här är UG:s granskning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.