• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: SVT

Dom i dag i mutmålet med Bombardier

Uppdaterad
Publicerad

I dag klockan 11 avkunnas dom i målet där en säljchef för svenska Bombardier åtalats för grovt mutbrott i en affär i Azerbajdzjan. Rätten släppte dock säljchefen redan innan domen föll.

Fallet rör en affär med signalsystem till järnvägen i Azerbajdzjan värd 2,7 miljarder kronor, en upphandling som ett konsortium med det svenska företaget vann 2013.

Efter överläggningar inför domen valde Stockholms tingsrätt utan närmare motivering att släppa den 37-årige ryske säljchefen. Det kan betyda att han frias helt, alternativt anses ha avtjänat sitt straff under sin tid i häkte sedan i mars.

UG – Affären som spårade ur

Åklagaren yrkade fängelse

Åklagare Thomas Forsberg yrkade däremot på fem års fängelse och utvisning för 37-åringen. Enligt åklagaren mutade han en tjänsteman vid järnvägen i Azerbajdzjan som också företrädde en lokal partner, Trans-Signal-Rabita, som ingår i konsortiet.

– Jag har inte gjort något olagligt, jag har bara gjort mitt jobb. Jag kollade allt med jurister, sade han i rätten.

En fortsatt brottsutredning pågår samtidigt mot fler av 37-åringens svenska överordnade. En fråga är vad dagens dom kan ha för inverkan på den utredningen och på bedömningen om affären är att betrakta som korrupt i lagens mening.

Till synes omotiverad mellanhand

TT och SVT:s Uppdrag granskning visade i mars att Bombardier hade en till synes omotiverad mellanhand i Azerbajdzjan-affären, ett skalbolag vid namn Multiserv som lade på 450 procent på priset men som saknar kontor och anställda.

Det bolaget kontrolleras av ryska ljusskygga affärsmän som Bombardier regelmässigt gör affärer med i forna Sovjetländer och som är kända för att ha berikat sig genom omtvistade ryska upphandlingar.

Trans-Signal-Rabitas ägare på papperet visade sig vara en elektriker på landsbygden som bor i ett ruckel med höns och kossor. Bolagets adress gick till en lägenhet i ett slitet bostadsområden i huvudstaden Baku.

Fakta: Mutmisstänkt miljardaffär

2013 vinner ett konsortium med Bombardier i Sverige uppdraget att modernisera signalsystemet längs 50 mil järnväg i Azerbajdzjan, enligt åtalet på grund av mutor.

Den ryske säljchef vid Bombardier Transportation i Stockholm som står inför rätta har enligt åtalet, tillsammans med andra på företaget, mutat en tjänsteman vid den azerbajdzjanska järnvägsmyndigheten som också företrätt en lokal partner.

Denna partner, Trans-Signal-Rabita, kan dra in 600—800 miljoner kronor på affären.

Kontraktet är sammanlagt värt 2,7 miljarder kronor i dagens penningvärde. Det finansieras till 85 procent av ett lån från Världsbanken, som också misstänker mutor.

Bombardier är en kanadensisk koncern men dess verksamhet i Stockholm säljer järnvägsutrustning och ansvarar för marknaderna i Norden och forna Sovjetunionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Affären som spårade ur

Mer i ämnet