Nya mutationer av coronaviruset i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste upptäckten av mutationer i coronaviruset gjordes i Sydafrika – och nu väcks oro för en allt snabbare smittspridning.

Men att viruset muterar är inga konstigheter, enligt vaccinforskaren Matti Sällberg.

– Vi vet inte riktigt vad det innebär än, men det är mutationer som kommer att uppstå, säger han i Morgonstudion.

Coronavirusets mutationer har inneburit kraftiga förändringar i flera länders hantering av smittspridningen. Gränser har stängts och nya restriktioner införts.

Den senaste upptäckten av virusvarianter gjordes i Sydafrika. Varianten som kallas 501.V2 är dominerande bland landets senaste bekräftade fall, skriver AP.

Storbritannien stoppar flyg

Två fall av varianten har dessutom upptäckts i Storbritannien – som nu stoppar alla flyg från landet.

– Den nya varianten är högt oroande eftersom den är ännu mer smittsam och den verkar ha muterat längre än den nya variant som har upptäckts i Storbritannien tidigare, sa Storbritanniens hälsominister Matt Hancock på en presskonferens på onsdagen.

Hancock meddelade också att personer som besökt Sydafrika eller träffat någon som gjort det måste omedelbart sitta i karantän i två veckor.

Infört utegångsförbud

I Sydafrika har man bland annat infört utegångsförbud efter klockan 23. Men där är diskussionen om det muterade viruset ännu inte så utbredd.

– Några flygbolag har ställt in sina resor men de flesta flyger fortfarande, säger Hedda Krausz Sjögren, Sveriges kulturråd i Sydafrika.

Hör Matti Sällberg och Hedda Krausz Sjögren i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.