Mutor misstänks i tjeckisk Jas-affär

Publicerad

När Jas Gripen skulle säljas till Tjeckien användes hemliga agenter som fick löften om hundratals miljoner i provisioner, erfar Uppdrag Granskning som tagit del av avslöjande dokument.

Rykten om tveksamma försäljnings- metoder har hela tiden tillbakavisats av Saab, men i kvällens reportage ges en annan bild, bl.a. av en källa som jobbat inom Gripen-projektet:

”Kontakten kunde ge pengar till de i regeringen som tvekade och till dem som redan vunnits över. Det räckte att muta nyckelpersoner i regeringen för att få igenom beslutet”.

Och tjeckiska politiker vittnar i Upp- drag Granskning om att de har erbju- dits mutor för att rösta för ett köp.

Saabs brittiska partner BAE Systems tillbakavisar alla anklagelser, men Jas-affären är en av flera som utreds av brittiska ekobrottsmyndigheten.

I Uppdrag Granskning pekas också sven- skar ut som delaktiga och den svenske överåklagaren Christer van der Kwast säger i dag att han ska försöka under- söka om Saab kan ha varit inblandat.

Tjeckien skulle köpa 24 Jas-plan, men parlamentet sade nej och Tjeckien hyr nu i stället 14 Jas-plan av svenska staten. En tidigare inledd svensk förundersökning lades ned i våras.

”Smutsig affär”
-Svenska folket kommer att bli förvånade över hur smutsiga affärerna varit när det gäller att sälja Gripen-planen, säger David Leigh, undersökande journalist på tidningen The Guardian som avslöjat flera stora skandaler i internationella vapenaffärer.

Sedan 2004 utreder brittiska myndigheter misstankar om mutor i samband med BAE-afärer i Sydafrika, Rumänien, Tanzania, Tjeckien, Chile och Qtar.

540 miljoner i provision
I ett av de unika dokumenten som Uppdrag Granskning har tagit del framgår att en österrikare skulle arbeta för att marknadsföra Gripen-planet. På kontraktet redovisas provisionen som mannen ska få om affären går i lås: fyra procent, eller upp till 540 miljoner kronor.

Genom dokument och källor inom Gripen-kampanjen kan Uppdrag Granskning visa att tre olika agenter kontrakterats av BAE, samtliga med goda kontakter inom den tjeckiska politiken och näringslivet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer