Myggarmband kan ge livslånga skador

Uppdaterad
Publicerad

Armband som impregnerats med medel mot mygg har börjat säljas olagligt i Sverige.

Nu varnar Kemikalieinspektionen för att banden kan ge både akuta och livslånga skador.

– Ett stort problem är att de här bekämpningsmedlen kan ge livslånga biverkningar. Personer som utlöser en allergi genom att använda de här armbanden kan bli allergiska mot en mängd andra produkter för resten av sina liv, säger Johannes Knulst på Kemikalieinspektionen till SVT.

Sommaren är ju myggens tid, men många myggmedel som säljs i Sverige är både olagliga och farliga. Kemikalieinspektionen går nu särskilt ut och varnar för de så kallade myggarmbanden.

Förutom att skapa allergier kan myggarmbanden ge akuta symptom. För några veckor sedan drabbades en 40-årig kvinna och en 11-årig flicka av allvarliga symptom. Flickan fick kraftig sveda på fotleden där bandet satt, och kvinnan drabbades av akut andnöd och fördes till sjukhus.

– Vissa av de här produkterna innehåller ganska mycket av de ämnena som vi vet kan vara allergiframkallande, säger Johannes Knulst.

– Det är flera personer som hört av sig till oss och varit oroliga efter att ha drabbats av reaktioner, och de har undrat varför vi godkänt dessa produkter. Men det har vi inte gjort.

Myndigheten polisanmäler försäljarna

Nu har Kemikalieinpektionen gått vidare och lämnat över ett antal ärenden till polisen. Det gäller webbförsäljning av myggarmbanden. När det gäller vanliga butiker så faller ansvaret för att kontrollera och stoppa försäljningen i stället på kommunernas inspektörer.

– Det handlar om miljöbrott att sälja sådana här produkter. De säljs olagligt i Sverige just nu. Alla produkter som är bekämpningsmedel mot insekter kräver tillstånd från oss, men de här har inga tillstånd för att säljas, säger Johannes Knulst.

– De här handlarna följer inte lagen och det som de gör är oansvarigt.

EU planerar till i höst även ett utökat förbud mot dessa ämnen, så kallade biocider, så att det ska krävas tillstånd för att myggnät och annan friluftsutrustning ska få impregneras med dessa kemikalier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer