Foto: TT

”Inför sprututbyte i hela landet”

Uppdaterad
Publicerad

Över 800 narkotikamissbrukare smittas varje år i Sverige av den allvarliga leversjukdomen hepatit C. Därför menar Folkhälsomyndigheten i en ny rapport att sprututbyte bör införas i hela landet i kampen mot spridningen.

– Vi behöver skydda missbrukares hälsa. Det finns ingen rim och reson i att låta dem löpa en så stor risk att få allvarliga sjukdomar, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Risken för att en människa injicerar droger i Sverige ska drabbas av infektionssjukdomar som hiv och framförallt hepatit C är väldigt stor. Hepatit C är en allvarlig leversjukdom som kan leda till leversvikt, cancer och i värsta fall döden.

”Rätt till vård och hälsa på samma villkor”

Därför har Folkhälsomyndigheten nu gått igenom vilka åtgärder som behövs för att förbättra hälsan i denna utsatta grupp. Myndigheten lyfter bland annat fram sprututbytesverksamhet, där missbrukare inte bara kan få tillgång till nya, rena injektionsverktyg som nålar och sprutor, utan också rådgivning, testning och vaccination.

– Personer som använder narkotika har rätt till vård och hälsa på samma villkor som andra, menar Johan Carlsson på Folkhälsomyndigheten, som vill att sprututbyte ska finnas i hela landet. 

Den här typen av vårdinsats rekommenderas sedan länge i kampen mot bland annat hepatit C av världshälsoorganisationen WHO och EU:s smittskyddsmyndighet.

”Ska hjälpa människor ur missbruket”

I Sverige är sprututbyte infört i sex kommuner. I Lund och Malmö har det gått att byta injektionsverktyg sedan 1980-talet. Nu finns det också i Helsingborg, Kalmar, Stockholm och Kristianstad.

Men vårdinsatsen är omdebatterad, och många politiker är negativa till sprututbyte. Marina Johansson är socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg där politikerna sagt nej till sjukvården att införa sprututbyte.

– Vi ska hjälpa människor ur missbruket och inte förse dem med redskap som faktiskt leder till döden.

Varför skulle sjukvården vilja införa något som är skadligt?

– Jag tror inte att avsikten är att göra något som är skadligt. Men forskningen kring sprututbyte är inte entydig. Man kan stödja sig på ena eller andra sidan, säger Marina Johansson, som anser att det inte finns tillräckligt vetenskapligt stöd för att programmen förhindrar smitta.

– Då vet man något i Göteborg som inte resten av världen vet, säger Johan Carlsson på Folkhälsomyndigheten.

– Det finns goda skäl att gå den här vägen. Det är vår bestämda uppfattning.

Politiker: Ytterst få blir smittade

Marina Johansson säger att hon gärna tar del av Folkhälsomyndighetens nya rapport och de argument myndigheten har för att sprututbyte bör införas i hela landet.

– Vi kommer självklart titta på den. Men som läget är nu finns inget som ger oss ett entydigt svar på att sprututbytet skulle vara preventivt. Vi ser att flera hundra dör av sitt missbruk och att ytterst få blir smittade.

Men bara i Göteborg smittas mellan 120 och 200 missbrukare varje år av Hepatit C. Det är ju inte ytterst få?

– Jo, jag vet, men samtidigt var det nära 600 personer som dog i Sverige av sitt narkotikamissbruk förra året. Då får vi väga...att bli smittad vilket är en mindre risk. Man överlever, man kan få hjälp och långvarig behandling och medicinering, men dör man så har man dött. Det är liksom det jag känner som politiker, att vi får göra den avvägningen.

Men är det inte allvarligt att människor också blir sjuka av sitt missbruk?

– Jo, självklart är det allvarligt. Det är därför vårt största fokus är att hindra människor att gå in i ett missbruk överhuvudtaget. Dör man inte så blir man sjuk och barn far illa.

Kritisk till resonemanget

Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, är kritisk till Göteborgspolitikernas resonemang.

– Jag tycker att det är olyckligt att man inte ser att även personer som hamnat i ett missbruk ska få tillgång till god vård och god hälsa.

– Vi ska göra så mycket vi kan för den här gruppen. På sikt tror jag att det stöder deras möjligheter att komma ur sitt missbruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.