Brödjättar misstänks för olagligt samarbete. Arkivbild. Foto: Susanne Lindholm/TT

Myndighet misstänker olagligt brödsamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Brödtillverkarna Fazer och Polarbröd misstänks för olagligt samarbete enligt Konkurrensverket. Myndigheten har i veckan genomfört oannonserade besök på tre olika platser som kan kopplas till de båda brödtillverkarna för att samla in bevis.

Konkurrensverket pekar på vad som synes vara en samordnad uppgörelse om vad som ska få finnas i sortimentet hos matbutikerna, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om.

– Vårt uppdrag är att värna konkurrensen till förmån för konsumenterna. Finns det flera produkter att välja på är det ju en fördel för konsumenterna, då kan man välja det som är godast, billigast eller både och, säger Hanna Lekås, enhetschef på Konkurensverket.

De båda brödtillverkarna använder sig av samma distributör, genom att Polfärskt är återförsäljare av Fazer, och har på så viss pratat ihop sig om vilket bröd som ska säljas var, enligt Konkurrensverkets misstankar.

– Det här skulle kunna vara ett led i en överenskommelse om att begränsa utbudet av sorter bröd i butikshyllorna, säger Hanna Lekås som dock betonar att det än så länge bara handlar om en misstanke.

Oannonserade besök

Konkurrensverket har i veckan gjort oannonserade besök på tre orter: i Umeå, i Stockholm och utanför Göteborg. Samtliga besök har gjorts på företag som tillhör antingen Fazer eller Polarbrödgrupperna.

– Vi söker information. Det kan både vara fysisk information som handanteckningar och papper som finns på skrivbord. Men mer och mer är det naturligtvis elektroniskt lagrad information i form av mejl och dokument som finns på datorerna.

Huruvida tillslagen gav något resultat eller inte vet inte Konkurrensverket ännu.

– Vi har samlat in informationen och sedan ska vi söka igenom den, men det har vi inte börjat göra ännu.

Fazer skriver till DN att misstankarna är obefogade och uppger att man samarbetar med Konkurrensverket för att reda ut situationen. Polarbröd vill inte kommentera händelsen på grund av pågående utredning, uppger de för DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.