Man vet redan att en del farliga ämnen finns i en mängd föremål vi har i våra hem, i allt från kläder till möbler – och även saker som kammar och pilatesbollar. Foto: TT

Myndighet ska granska farliga ämnen i tamponger

Uppdaterad
Publicerad

Effekten av farliga ämnen i vår vardag, särskilt i intimhygienprodukter som bindor och tamponger, ska nu kartläggas i en ny satsning från Kemikalieinspektionen.

Bindor, tamponger och menskoppar är särskilt prioriterade i en lång rad av vardagsprodukter som ska granskas.

– Genom att intimhygienprodukterna är så nära kroppen i kontakt med slemhinnor så är det absolut viktigt att veta vad de innehåller, säger utredare Erik Gravenfors till Ekot.

Det är bland annat innehållet i material som gummi, silikon och papper som ska undersökas.

I möbler och kläder

Man vet redan att en del farliga ämnen finns i en mängd föremål vi har i våra hem, i allt från kläder till möbler – och även saker som kammar och pilatesbollar.

Ämnena kan verka hormonstörande och påverka fertiliteten.

”Sammanlagda exponeringen som oroar”

Granskningen ska titta efter kända farliga ämnen, såsom ftalater och bly, men även efter andra ämnen, som i framtiden kan visa sig ha ohälsosamma effekter.

– Det är inte de enskilda kemikalierna i enskilda produkter som i sig utgör skadlighet, utan det är den sammantagna exponeringen från alla skadliga ämnen som vi är oroliga för och som på sikt kan orsaka cancer och infertilitet, säger Erik Gravenfors.

Regeringen har skjutit till 20 miljoner kronor för kartläggningen som ska pågå i fyra år.

LÄS MER: Hormonstörande ämnen klassade som farliga

LÄS MER: Sexprylar mindre giftiga än barnleksaker

FAKTA: FTALATER

Ftalater är en grupp ämnen som kan användas för att göra plaster och gummi mjuka och smidiga. De kan finnas i många olika sorters mjuka plast- och gummiprodukter, exempelvis gymbollar, träningsmattor, badkarsmattor och plasttryck på kläder. Det kan också finnas ftalater i färg och lim.

Ftalater kan läcka ut ur material och tas upp av kroppen. Några ftalater kan vi få i oss genom direktkontakt och en del indirekt exempelvis genom maten. Alla ftalater är inte skadliga, men vissa ftalater kan påverka testiklarna och göra det svårare att få barn. Vissa är misstänkt hormonstörande.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.