– Det finns möjlighet att skaffa mer dynamit än man har tillstånd till, säger Ingemar Malmström på MSB. Foto: SVT

Expert: Finns ingen kontroll av dynamiten

Uppdaterad
Publicerad

Efter upptäckten, förra helgen, att över ett halvt ton dynamit olagligt förvarats på olika adresser i Falkenberg visar det sig att kontrollen av sprängämnen från myndigheternas sida i många fall är helt obefintlig.

När en person eller ett företag i sprängbranschen ska inhandla dynamit finns ett tydligt regelverk där användaren ska redovisa kompetens och rätt förvaring, det menar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Sprängaren kan då ansöka om exempelvis en ton dynamit för en årsförbrukning. Men hur mycket av sprängämnet som sedan används finns det i stort sett ingen kontroll av från myndigheterna

– Nej, du behöver inte rapportera hur mycket du gjort av med eller hur mycket du har kvar. Men du måste ha en bokföring. Men det är ingen automatisk avstämning, så det finns möjlighet att bryta mot lagen och skaffa mer dynamit än man har tillstånd till, säger Ingemar Malmström avdelningschef hos MSB.

”Skulle kunna användas var som helst”

Det innebär att en person med tillstånd att spränga kan lagra stora mängder dynamit över tid i stort sett utan kontroll.

– Det finns inget automatiskt sätt att inköpen summeras, så ingen har kontroll över det totala inköpet, ingen utom den som köper varorna. Om jag förstått det rätt, om det som händer i Falkenberg så, är det ju en person som inte är lämplig att hantera explosiva varor som har kommit över dem.

Bara en person i en sprängfirma behöver lämna in utdrag ur polisens misstanke och belastningsregistret. Ingen annan sprängare. Det här omöjliggör kontrollen av vilka som jobbar med sprängmedel.

– Det betyder ju som det har visat sig nu i Falkenberg, och även i händelser tidigare, att sådana som i princip är terrorister skulle kunna använda sprängämnen var som helst utan att man har kontroll på det, säger Erik Nilsson sprängämnesexpert och tidigare chef inom dåvarande Sprängämnesinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.