Foto: TT

Myrinvasioner på många håll

Uppdaterad
Publicerad

Många småkryp lever loppan i sommar. Problem med myror rapporteras från många håll, men getingarna tycks ha tagit semester.

Det är framför allt svartmyror och hästmyror som frodas och som börjar invadera våra hus. Anticimex rapporterar om hög aktivitet av myror i nästan hela landet. Problemen är stora i bland annat Stockholmsområdet.

– Det är svärmningsperiod för myrorna just nu och de gynnas av vädret, att det är förhållandevis varmt. Är det regnigt och kallt håller de sig undan oss människor, säger Jan Jungerstam, biolog på Anticimex.

Sommarplågor

Letar efter mat

Myror kan bli ett riktigt gissel. De tar sig in i husen på jakt efter mat och lämnar doftspår efter sig för att leda andra myror rätt. Att placera ut myrdosor kan vara ett sätt att få bukt med myrinvasioner.

– Men det bästa är att försöka lokalisera deras samhälle och sätta in åtgärder där direkt, till exempel att gräva bort det helt, säger Jungerstam.

Getingar trivs inte

Men medan myrorna stortrivs verkar det vara ett sämre år för en annan sommarplåga – getingarna.

En kall och regnig vår kan till exempel ha påverkat getinghonorna som ska bygga bon. Blir det riktigt kallt kan honor dö vilket resulterar i färre getingsamhällen.

– Alla steklar gillar när det är varmt. Regn och kyla är inte deras bästa miljöer och det har regnat en hel del även i sommar, säger Jan Lundström, forskare vid institutionen för ekologi och evolution vid Uppsala universitet, till TT.

Så kan du slippa myror

* Håll efter sött spill av socker, saft och läskedryck eller kaksmulor i köket.

* Om myrorna har bildat en myrstig till exempelvis kakburken, torka då rent doftspåret med en fuktig trasa.

* Se över och reparera vid behov dörrlister och hål i väggar

* Använd myrdosor på strategiska platser. Dosorna kan köpa i t.ex. en trädgårdsbutik.

* Försök lokalisera själva samhället som ofta är beläget under plattor, stenar och dylikt. Om det finns ett myrbo, gräv bort det eller häll kokande vatten över det.

Källa: Anticimex (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarplågor

Mer i ämnet