Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mystiskt ljusfenomen misstogs för meteorregn Foto: Läsarbild: Emil Larsson

Mystiskt ljusfenomen misstogs för meteorregn – troligtvis en raketuppskjutning

Uppdaterad
Publicerad

SVT har fått in en rad bilder på vad som uppges vara meteorregnet Perseiderna, men bilderna föreställer troligen någonting helt annat.

– Det där är inte en meteor, det kan jag säga, säger astronomen Göran Östlin.

Sedan i onsdags har jorden passerat Perseiderna – stoftspåret av kometen Swift-Tuttle. Det inträffar årligen och uppmärksammas med anledning av det spektakulära meteorregn som då uppenbarar sig på himlavalvet.

– Spåret består i princip av grus. När det träder in i atmosfären så brinner det upp och det ser vi då som ett stjärnfall, säger Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet.

”Inte en meteor”

Meteorregnet nådde sin kulmen under natten mot lördagen och många svenskar stannade uppe sent för att få en glimt av det brinnande gruset. Flera läsare har hört av sig med bilder från den gångna natten, men merparten av bilderna föreställer ett annat ljusfenomen.

– Det där är inte en meteor, det kan jag säga.

Meteorer är väldigt korta och linjära fenomen som uppenbarar sig som streck på himlen, vilket beror på att de befinner sig väldigt nära jorden, framhåller Östlin.

– Oftast rör det sig om mindre än en sekund. Vad gäller Perseiderna, den här meteorskuren som pågår just nu, så är det dessutom så att meteorerna ser ut att komma från ungefär samma läge på himlen i stjärnbilden Perseus.

Trolig raketuppskjutning

Stjärnbilden, som gett meteorregnet dess namn, är skärningspunkten mellan jordens bana och stoftspåret från kometen Swift-Tuttle, förklarar han och jämför med videon på det mystiska ljusfenomenet.

– Det var i stället någonting som var ganska stationärt, alltså som inte rörde sig så fort på stjärnhimlen. Det var inte heller ett streck utan en stor boll, vilket tyder på mycket energi.

Att den rör sig långsamt innebär att den är långt bort på himlen, fortsätter Östlin.

– Förmodligen var det här en raketuppskjutning.

Även Eric Stempels, rymdforskare vid Uppsala universitet, uppger att det med största sannolikhet rör sig om en raketuppskjutning. Han nämner Space X:s uppskjutning av en Falcon 9-raket från Kalifornien på natten mot lördagen, svensk tid.

– Det var en raketuppskjutning. Jag är 100 procent säker, säger han till Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer