Nakenprotest mot Mursi i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Här visar den egyptiska bloggaren Aliaa Elmahdy sitt missnöje med regimen i Egypten.

Utan en tråd på kroppen och med den egyptiska flaggan i händerna ställde sig Elmahdy naken utanför ambassaden. Hennes kropp var målad med budskapet ”Sharia is not a constitution”, ”Sharia är ingen lagstiftning”.

Aktionen som skedde utanför Egyptens ambassad på Strandvägen i centrala Stockholm var en protest mot den kritiserade grundlag som egyptierna folkröstade om i lördags. Med en knapp majoritet sade Egypten ja till lagen som avvisats av sekulära och liberaler för att befästa president Mursis makt och införandet av en lagstiftning som bygger på Sharialagar.

Samarbete med feministiska aktivister

Nätaktivisten och kvinnorättskämpen Aliaa Elmahdy har tidigare poserat naken och då sagt att hon gjort det i protest mot våld, rasism, sexism, och sexuellt förtryck och hyckleri.

Aktionen skedde i samarbete med den feministiska gruppen Femen, som gjort sig känd för att protestera nakna.

– Vi förbereder varje aktion som en militär förbereder en krigsoperation. Vi har utarbetat en egen anfallsmetod, vi ska inte avslöja vår strategi för hela världen, men all förberedelse sker här, sade Aleksandra Tjevtjenko till SVT:s reporter Elin Jönsson när hon träffade gruppen på deras högkvarter i centrala Kiev i Ukraina.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.