Foto: SVT

De visar brösten för kvinnors rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Genom att visa brösten på offentliga platser kämpar de för kvinnors rättigheter. För en vecka sedan slogs de blodiga i Paris när de demonstrerade för samkönade äktenskap.

SVT:s korrespondent Elin Jönsson har träffat Femen, en feministisk grupp vars medlemmar kallar sig sex-tremister.

– Vi förbereder varje aktion som en militär förbereder en krigsoperation. Vi har utarbetat en egen anfallsmetod, vi ska inte avslöja vår strategi för hela världen, men all förberedelse sker här, berättar Aleksandra Tjevtjenko när några medlemmar från gruppen möter upp i sitt  högkvarter i centrala Kiev i Ukraina.

Medlemmarna i Femen måste alltid vara förberedda på det värsta. Vid i stort sett alla framträdande utsätts de för mer eller mindre grovt våld, av polis eller antagonister. Som för en vecka sedan i Paris när de slogs blodiga av katolska motdemonstranter under en aktion för homosexuellas rätt att gifta sig.

Misshandlade, rakade, dumpade

Efter att de visat brösten utanför säkerhetstjänstens KGB:s högkvarter i Vitryssland misshandlades, rakades och dumpades de nakna i skogen av maskerade män.

– Det som räddade aktivisterna från att bli dödade, plågade eller våldtagna var att de hade förebrett sig på detta moraliskt. De lät dem inte göra dem till offer, säger Aleksandra Tjevtjenko.

Det var för fyra år sen som Anna Gutsol tröttnade på att se sina landsystrar utnyttjas i kvinnohandel och sexturism i hemstaden Chmelnitskij. Tillsammans med några meningsfränder bildade hon Femen, och snart chockades hela Ukraina av deras toplessaktioner.

Historiskt nödvändighet

– Det var  en historisk nödvändighet. Att det dykt upp fler efter oss som till exempel Slutvox visar att feminismen går in i ett nytt stadium och det är en aktiv protestform i sexuell form där man demonstrerar sin kvinnliga könstillhörighet, säger Anna Gutsol.

Femen är beredda att slå till överallt i världen. Senast i går slog de till utanför en bordell i tyska Köln och även Sverige kan få känna på deras protestaktioner.

– Trots att alla i Sverige kallar sig feminister kunde Ikea släppa en katalog i Saudiarabien där alla kvinnor och flickor suddats ut. Våra aktivister i Tyskland och Frankrike planerar just nu en aktion mot Ikea, säger Aleksandra Tjevtjenko.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femen

Mer i ämnet